Procurela mu je VODA kroz nos, a onda su mu rekli da će UMRETI za šest meseci

Zanimljivosti

Procurela mu je VODA kroz nos, a onda su mu rekli da će UMRETI za šest meseci

Kada su lekari otkrili u čemu je problem rekli su mu da ima dve opcije

Muškarac iz Mančestera je otkrio da ima tumor veličine teniske loptice kada je voda počela da mu izlazi iz nosa, prenosi Dejli star.

Fil Sleden-Hjuston, koji sada ima 51 godinu, je sa 48 godina, posetio lekara opšte prakse nakon što je primetio curenje iz nozdrva kada popije gutljaj vode.

Poslat je u bolnicu na magnetnu rezonancu i dijagnostikovan mu je rak u četvrtom stadijumu kada su lekari pronašli ogromnu kancerogenu kvrgu za koju su verovali da je uzrokovana pušenjem.

Ocu dvoje dece iz Midltona, lekari su rekli da mora na invazivnu operaciju kako bi uklonio tumor, a da će u suprotnom umreti u roku od šest meseci. Fil, koji je pušač od tinejdžerskih dana, sa želi da podeli svoju priču kako bi podstakao druge ljude da ostave cigarete.

– Počeo sam da pušim u školi kada sam imao oko 15 ili 16 godina, jer su tada svi pušili. Nikada nisam razmišljao o tome kako to utiče na moje zdravlje jer nisam bio strastveni pušač, već bih zapalio samo nekoliko cigareta dnevno – počeo je on svoju ispovest za Manchester Evening News.

Fil je nastavio da puši sve do 2018. kada je prvi pu primetio da mu curi voda iz nosa. Znao je da nešto nije u redu i požurio kod lekara.

– Nedelju dana kasnije dijagnostikovan mi je rak u ustima (palijativno zbrinjavanje) i doktor mi je rekao da imam dva izbora – da odlučim da se operišem u roku od mesec dana ili da umrem. Rekao je da imam šest meseci života i da ću možda dočekati Božić. Morao sam odmah da prestanem da pušim – nastavlja ispovest bivši pušač.

Tumor je, pretpostavlja lekar, četiri godine rastao u jagodičnoj kosti, a posle jako komplikovane operacije Filu je trebalo više mesci da se oporavi

Tim hirurga ga je operisao više od 15 sati, a maltene su mu prepolovili lice i uklonili jagodičnu kost, oko i nepce.

Kost sa kuka je upotrebljena da bi se popunio uklonjeni deo, ali čovek nije mogao da se osmehne ni posle rekonstrukcije. Šest meseci nije mogao da priča niti da normalno jede, a takođe mu je lice ostalo deformisano jer su nervi oštećeni tokom operacije.

– Izgledam kao da sam se šlogirao, ali imao sam neverovatnu sreću jer ne uspevaju svi da se izvuku. Medicinski tim je uspeo da ukloni ceo tumor, tako da nisam morao na hemoterapiju ili radioterapiju. U oktobru 2019. sa išao na zatezanje lica koje mi je dalo mnogo više samopouzdanja i sada imam samo mali ožiljak – objasnio je Fil.

On kaže da mu je jedan od najvećih izazova bio da nauči da jede i priča samo sa levom stranom lica, jer na drugoj nema zube. Kaže da je trenutno u remisiji već više od tri godine i da se nikada nije bolje osećao.

Fil je od tada uspeo da se vrati na svoj posao putara, a otkako je prestao da puši, kaže da bolje spava, ne gubi dah i da ima više energije. (objektiv.rs)