OVO SU ZNAKOVI RANE MENOPAUZE, NEKIMA DOLAZE PRIJE 40. GODINE: Dobro obratite pažnju, IMATE LI SADA OVE SIMPTOME?

Zdravlje

OVO SU ZNAKOVI RANE MENOPAUZE, NEKIMA DOLAZE PRIJE 40. GODINE: Dobro obratite pažnju, IMATE LI SADA OVE SIMPTOME?

Kada će žena ući u menopauzu, u velikoj je mjeri unaprijed određeno – čak i prije nego što se uopće rodi. No, možete li predvidjeti kada ćete ući u tu, novu, fazu života?

Prvo što treba učiniti je razgovarati s mamom. To je najveći trag koji imate. Ako je ona u menopauzu ušla rano, vjerojatnije je da ćete slijediti njezin primjer. To nije egzaktna znanost, ali je dobar pokazatelj.

Liječnica Zoe Williams kaže da se, što prije saznate taj podatak, to bolje možete pripremiti na ono što dolazi. Osim toga, ako ste mlađi od 45 godina i počnete primjećivati ​​da imate simptome za koje mislite da su povezani s menopauzom, zaista je važno razgovarati s liječnikom, piše The Sun.

Nažalost, znakovi i simptomi perimenopauze i menopauze vrlo su slični mnogim drugim uobičajenim stanjima koja pogađaju žene u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama. Tako se, recimo, loše raspoloženje može zamijeniti s problemima mentalnog zdravlja, a ekstremni umor može biti znak sindroma kroničnog umora. Deset do 20 različitih stanja oponašaju simptome menopauze, pa nije iznenađenje da liječnici opće prakse ne prepoznaju uvijek odmah menopauzu. Također, statistički je vjerojatnije da će mlada žena patiti zbog nečeg drugog – stoga se događaju kašnjenja s dijagnozom.

Jedini način da saznate jeste li u menopauzi ili ne je da napravite krvni test kojim se traže razine hormona zvanog FSH.

No, osim toga, obratite pažnju na ove simptome jer svi oni mogu biti znak da ste ušli u menopauzu:

1. vrućica

2. noćno znojenje

3. neredovite menstruacije

4. suhoća rodnice i nelagoda tokom odnosa

5. poteškoće sa spavanjem

6. loše raspoloženje ili anksioznost

7. glavobolja

8. smanjen se*sualni nagon

9. problemi s pamćenjem i koncentracijom

10. ukočenost zglobova, bolovi

11. ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava

12. smanjena mišićna masa. (novi.ba)