Jedan DETALJ je odao otmičare devojčice: Roditelji su LAGALI policiju dve godine, a onda se desio obrt

Svijet

Jedan DETALJ je odao otmičare devojčice: Roditelji su LAGALI policiju dve godine, a onda se desio obrt

Malu Pejsli skrivali su u improvizovani sobičak svaki put kada naiđe policija

Američka policija je nakon dve godine potrage pre nekoliko dana pronašla devojčicu Pejsli Džoan Šulits. Iako su godinama sumnjali da se nalazi u kući u kojoj su je na kraju i pronašli, do ključne dojave ove nedelje nisu mogli da dobiju sudski nalog za pretres.

Pejsli (6) se ponovo se nalazi kod svojih zakonskih staratelja i sestre, dok su njeni biološki roditelji, zajedno sa još jednim muškarcem, privedeni na sud. Protiv njih su podignute optužnice.

Kako javlja CNN, devojčica je nestala iz naselja u blizini Itake u saveznoj državi Njujork. Već je tada policija sumnjala da su je oteli Kimberli Kuper i Kirk Šulits, njeni biološki roditelji koji nisu imali pravo starateljstva nad njom. Na početku istrage, njen otac je poricao da zna gde se nalazi i rekao je policiji da ju je otela njena majka i odvela u Filadelfiju.

Tokom dve godine potrage za Pejsli, policija je nekoliko puta dobijala dojave da se devojčica nalazi u gradu Sogertis, oko 160 kilometara udaljenom od mesta odakle je nestala.

“Bili smo u kući desetak puta u zadnje dve godine”
Šef policije Džozef Sinagra rekao je kako su nekoliko puta pokušali da pretraže kuću, ali bez sudskog naloga nisu mogli u nju da uđu i detaljno obave posao.

– Bili smo u kući desetak puta u zadnje dve godine, reagovali smo na dojave – rekao je Sinagra i dodao kako su deda i otac devojčice zabranili policiji da bez naloga pretražuju spavaće sobe i podrum. Uz to, svaki put su rekli da ne znaju gde je dete.

– Lagali su nas dve godine, otac je govorio da ne zna gde mu je ćerka – rekao je Sinagra.

Ipak, ove nedelje stvari su se preokrenule. Jedna dojava promenila je tok istrage. Zbog novih informacija policija je napokon uspela da dobije sudski nalog da pretraži kuću.

– Odmah smo poslali policajce u civilu da čekaju ispred kuće. Morali smo da budemo sigurni da niko neće izaći iz kuće dok ne dobijemo nalog. Dobili smo ga četiri sata kasnije i ušli u kuću – ispričao je Sinagra. Po prvi put su uspeli da pretraže sve sobe i podrum.

Detektiv primetio da nešto ne valja sa stepenicama

– U njemu je bila kuhinja, spavaće sobe, dnevni boravak… Jedna od soba je bila soba male Pejsli. Njeno ime je bilo na zidu, odeća je odgovarala njenom uzrastu, bio je tu i krevet u kojem je sigurno spavala – dodao je Sinagra.

Soba je bila u blizini stepenica, ispod kojih je policija konačno i pronašla dete.

Jedan od detektiva je primetio da je nešto sa stepenicama čudno, a kada se približio video je ćebe ispod njih.

– Zgrabili su alat i razmontirali stepenice. Kako su sklanjalii daske, primetili su dva mala stopala – poručio je šef policije. Bilo je to mesto na kojem se devojčica zajedno sa majkom očito često skrivala, verovatno svaki put kada bi policija pokucala na vrata.

Majka, otac i deda djevojčice optuženi su za nekoliko prekršaja.

– Trebali bismo da pričekamo dok sve činjenice ne budu poznate. Svi bi trebali da budu strpljivi – poručila je advokatica majke. Sud ih je saslušao u sredu.

Sinagra je poručio za CNN kako su majka i otac devojčice izgubili starateljstvo nad njom i njenom sestrom, malo pre nego što je Pejsli nestala.

– Zavisi od razloga zašto su izgubili strarateljstvo, do sad su već mogli da ga dobiju natrag. Međutim, ovo će biti veliki korak unazad za njih – rekao je.

Devojčica nije rekla ni reč, bila je uzrujana
Opisao je i kako se devojčica ponašala kada ju je policija pronašla.

– Nije ni pisnula. Nije rekla ni reč, a kada smo ju napokon izvukli ispod stepenica bila je uzrujana. Siguran sam da je za nju bilo traumatično kada je ugledala nekoliko policajaca koji su bili naoružani – rekao je i dodao kako je devojčica bila u dobrom fizičkom stanju i bolje raspoložena već idući dan.

– Ne znamo kako je živela zadnje dve godine i ne znamo koja je šteta nastala zbog uslova u kojima je živela. Bila je odvojena od sestre, nije funkcionisala kao normalno dete, nije imala mogućnost da ide u školu – rekao je Sinagra. (objektiv.rs)