OVA BILJKA JE PRIJEKI LIJEK – SPUŠTA PRITISAK I USPORAVA STARENJE: Evo kako se ona konzumira, svi pravimo istu grešku

Zdravlje

OVA BILJKA JE PRIJEKI LIJEK – SPUŠTA PRITISAK I USPORAVA STARENJE: Evo kako se ona konzumira, svi pravimo istu grešku

Unarodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.”

Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najljekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi.

Cvekla je značajna za regulaciju krvne slike. Pored toga cvekla regeneriše jetru i čisti krvne sudove. Redovnim konzumiranjem cvekle sprječava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, a ujedno je i dobra prevencija protiv asteroskleroze.

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučuje u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo ljekovito povrće blagotvorno djeluje na nerve i rad mozga.

Međutim, ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cijele godine. Pogrešno je koristiti samo korijen ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać.

Korijen cvekle je ipak najljekovitiji, a sakuplja se u jesen. Ono što je posebno dobro je da cvekla dugo može da zadrži svježinu, ako se čuva na odgovarajući način. (novi.ba)