Da li idete na spavanje sa zavezanom kosom u rep? ZNATE LI KAKVU GREŠKU PRAVITE?

Zanimljivosti

Da li idete na spavanje sa zavezanom kosom u rep? ZNATE LI KAKVU GREŠKU PRAVITE?

Kada govorimo o djevojkama duge kose, možemo ih lako podijeliti u dve grupe: one koje spavaju s puštenom kosom i one koje vežu kosu prije spavanja. I jedne i druge razumemo, jer udobno je nakon dugog dana pustiti kosu i opustiti tjeme napeto zbog kose koja je bila vezana cijelog dana. Isto tako, posebno ljeti, ako imate veoma dugu kosu ponekad može biti nemoguće da zaspite ako je ne vežete. Ipak, čini se kako vezivanjem kose pre spavanja kosu možete značajno oštetiti a da toga niste ni svjesni.

Najčešće se prije spavanja kosa veže u visoki rep ili punđu, a to može dovesti do oštećenja vlasi. Trakcijska alopecija i stanjivanje kose, piše Index.hr.

Naime, čini se kako takvim vezanjem kose možete uzrokovati stanje zvano trakcijska alopecija. Do nje dolazi najčešće zbog zatezanja kose, pletenja kose ili pak tretiranja kose agresivnim hemikalijama. Budući da je ipak najčešće uzrokuje vezanje kose, trakcijska alopecija se manifestira na području zalistaka, što je i logično jer upravo se kosa s tog područja najviše steže i povlači kada želite vezati visoki čvrsti rep ili punđu.

Osim do alopecije, učestalo vezanje kose može dovesti i do značajnog stanjivanja vlasi kose. Do stanjivanja pak dolazi zbog neprestanog povlačenja kose kako biste je dovoljno stegnuli u čvrst rep ili punđu koju želite. Vlasi kose oslabiće između ostalog i zbog trenja između mašne za kosu i jastuka što može dovesti i do pojave ispucale kose, ali ne na vrhovima nego na sredini vlasi.

Ako često nosite visoki rep ili punđu i primijetili ste da vam se kosa stanjila, posebno na području zalistaka, vrijeme je da uvedete neke promjene. Na primjer, kosu češće nosite opuštenu, posebno dok spavate. Razmislite i o promeni šampona, regeneratora i maske za kosu i pokušajte da pronađete proizvode koji će ojačati vašu kosu. Ako ipak ne želite da odustanete od vezanja kose pre spavanja ili ako ne možete zaspati ako vam kosa nije vezana, barem izbegavajte visoki čvrsti rep i punđu. Pokušajte, na primjer, da vežete niski, opušteniji rep. S njim vam kosa neće letjeti na sve stane i neće vam smetati, a neće biti jako vezana, što će njoj odgovarati. Možete je uplesti i u labavu pletenicu.

Ako ste pak tip koji veže punđu na vrhu glave prije spavanja, pokušajte i nju da vežete opuštenije kako bi se kosa što manje lomila. (novi.ba)