“Znala sam da sam se vratila iz mrtvih”: Ušla u prevoz i od tad joj se život PREOKRENUO (FOTO)

Svijet

“Znala sam da sam se vratila iz mrtvih”: Ušla u prevoz i od tad joj se život PREOKRENUO (FOTO)

Mlada žena koja čeka na transplantaciju srca govorila je o tome kako je “zadovoljstvo vratiti se iz mrtvih” nakon što su je lekari nekim čudom vratili u život.

Talita Barbosa iz Londona imala je 21 godinu kada je doživela srčani udar nakon što je ušla u gradski autobus

– Razgovarala sam sa prijateljem telefonom i trčala da stignem na autobus. Kada sam se popela uz stepenice, nisam mogla da dođem do daha. Nisam se osećala dobro, a onda, sećam se da sam razgovarala sa gospođom ispred mene, pitala je da li može da siđe dole i kaže vozaču da pozove hitnu pomoć jer se ne osećam dobro – zaapočela je Talita priču za britanski Metro.

Vozač autobusa pozvao je hitnu pomoć koja je brzo stigla, ali je Talita već izgubila svest.

– Poslednje čega se sećam tog dana je da su mi stavili nešto od aparature na srce da vide kako mi srce kuca, i rekli su da nešto nije u redu – kazala je.

Hitno su je prevezli u bolnicu, ali je od tada prošlo već 15 minuta, a kiseonik nije stigao do njenog mozga.

– Rekli su mom tati da sam klinički mrtva i da će pokušati da me spasu. Rekli su mom tati da čak i ako se vratim, možda neću sve prepoznati, izgubiću pamćenje. Uspešno su obavili operaciju, a kad sam se probudila, pomislila sam da se sve to dogodilo juče i bila sam zaista zbunjena. Nisam mogla da se setim svega što se dogodilo, za mene je to bilo samo dan ranije – prepričala je Talita.

Lekari su otkrili da je pretrpela spontanu disekciju koronarne arterije, kada se u krvnom sudu u srcu stvori suza. Kao rezultat toga, imala je srčani udar.

Još nije jasno šta je izazvalo njene probleme sa srcem

U njenoj porodici nije bilo problema sa srcem, ali su lekari primetili da su joj arterije manje nego što bi trebalo da budu.

Da bi zamenila funkciju srca koja je otkazala, morali su da joj ugrade pomoćni elektromehanički uređaj za pomoć srčanoj cirkulaciji.

Dok se oporavljala od velikih operacija, Talita je bila u bolnici pet meseci i dva dana i morala je ponovo da nauči kako da hoda i pravilno jede.

– Za mene je to bilo najteže vreme. Provela sam mesec dana ne jedući ništa, a od lekova i operacije mi je bilo muka. Imala sam užasan ukus i povraćala sam, a izgubila sam 15 kilograma – istakla je mlada devvojka.

Uprkos svim izazovima u fazi oporavka, Talita je ostala pozitivna.

– Znala sam da sam umrla i da sam vraćena u život, tako da je za mene bilo zadovoljstvo vratiti se. Nastaviću da se borim za svoje zdravlje – zaključila je. (objektiv.rs)