GINEKOLOG IZ GAK “NARODNI FRONT” VANJA MILOŠEVIĆ: Ako žena ne može da zatrudni, u velikom procentu uzrok je…

Zdravlje

GINEKOLOG IZ GAK “NARODNI FRONT” VANJA MILOŠEVIĆ: Ako žena ne može da zatrudni, u velikom procentu uzrok je…

Jedan od najpoznatijih ginekologa u Srbiji Vanja Milošević istakao je da se danas svaki peti ili šesti par bori sa sterilitetom, medicinskim stanjem kod jednog ili oba partnera zbog kojeg ne mogu prirodnim putem da ostvare začeće.

Posebno je naglasio da je uzročnik neplodnosti u velikom procentu muškarac, iako postoji predrasuda da obično kod žene nešto nije u redu.

– O sterilitetu možemo da pričamo kada par ima redovne se*sualne odnose godinu dana, iako je do skoro bilo dvije, a i dalje se ne dešava trudnoća. Praksa pokazuje da je skoro polovina procenta steriliteta muški faktor – kaže dr Milošević.

Procedura pregleda kod borbe sa neplodnošću

Prema ijrečima doktora, okvirna granica da dođe do oplodnje je oko godinu dana uz redovne odnose, poslije toga bi trebalo uraditi sve neophodne analiza. Objašnjava da se tada ispituje uzrok, primjenjuju se dodatne dijagnostičke metode, inseminacija (najjednostavniji oblik asistirane oplodnje). A kada se sve ove stvari iscrpe, pristupa se vantjelesnoj oplodnji.

– Partneri se sve kasnije odlučuju da imaju djecu, a što imaju više godina, manja je plodnost. Najbolji reproduktivni perido je od 20 do 27 godine. Svaki pregled kod parova koji se bore sa začećem počinje od muškarca, jer je kod njega mnogo jednostavnije uraditi te osnove neinvazivne analize. Najčešće podrazumjevaju spermogram i spermo kulturu, a na osnovu toga dobijemo uvid da li se radi o smanjenom broju, pokretljivosti i vitalnosti spermatozoida. Potom slijedi kultivacijsko ispitivanje, androloški genetski i hormonski pregledi – priča ginekolog.

Uzroci steriliteta

Dr Vanja Milošević je tačno podvukao šta su to glavni problemi kod žena, a šta kod muškaraca, kada je u pitanju neplodnost.

Glavne poteškoće kod dama su:
hormonski poremećaji,
problemi sa ovulacijom,
nedostatak kvalitetne, zrele jajne ćelije,
policistični jajnici,
prohodnost jajovoda,
polipi,
miomi,
virusna oboljenja,
stres,
hronične bolesti poput: dijabetesa, hipertenzije, endometrieoze, gojaznosti, trombofilije, bolesti štitne žlijezde.
Kod muškaraca se to, kako navodi doktor, svodi na loš spermogram. A ono što često zanemaruju je:

pušenje,
alkohol,
uzimanje lijekova,
korišćenje steroida,
nošenje uskih pantalona.
Takođe, na plodnost snažan uticaj imaju polne bolesti, hemijska kontracepcija bez kontorle i abortusi.

Dobri rezultati kod oba partnera, ali nikako da dođe do začeća – šta tada?

Otprilike 10% do 15% parova se bori sa takvom vrstom problema. Stanje kada ne postoje neki organski ili objektivni razlozi za neplodnost, a par i dalje ima problema sa dobijanjem potomstva se naziva idiopatsko.

– Idiopatsko stanje je ono za koje nemamo objašnjenja. Mada, poslije detaljnih i temeljnih pretraga obično se ispostavi da postoji neki razlog. U ovakvim situacijama je najbitnije da dužina pregleda i dijagnostičkih postupaka ne obeshrabri parove. Sve to je timski rad u kojem nisu uključeni samo ginegolozi, nego i genetičari, endokrinolozi, mikrobiolozi- rekao je Vanja.

Ginekolog Vanja Milošević poručuje svim parovima, koje se bore da dobiju decu, da moraju biti istrajni i uporni. (novi.ba)