AKO OVO OSJETITE U KOLJENU, ODMAH PROVJERITE KRV: Samo 30 dana imate za liječenje prije nego što se bolest OZBILJNO POGORŠA

Zdravlje

AKO OVO OSJETITE U KOLJENU, ODMAH PROVJERITE KRV: Samo 30 dana imate za liječenje prije nego što se bolest OZBILJNO POGORŠA

Jedva čekamo da se vrijeme proljepša i zaista počne proljće. Ali sa toplim vremenom, dolazi i jedna opasnost – krpelji. Lajmska bolest, koju izazivaju ove napasti, može da uzrokuje niz teških komplikacija ukoliko ne počne da se liječi na vrijeme.

Zato je važno na vreme uočiti simptome, a osim najčešćeg – osipa, ovo oboljenje se manifestiju i pojavom određenih promjena na koljenima.

Ukoliko imate čest bol u koljenu i oticanje, testirajte krv, postoji vjerovatnoća da imate lajmsku bolest!

Po Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoje dva glavna stadijuma lajmske bolesti. Prvi se javlja u prvih 30 dana nakon infekcije, a drugi nastaje nakon ovog perioda. Ukoliko u prvih mjesec dana ne lečite lajmsku bolest veća je verovatnoća da će se simptomi pogoršati, pa će se javiti jake glavobolje, ukočenost, povremeni bol, upale, vrtoglavice, kratak dah, oticanje limfnih čvorova i još mnogih drugih tegoba.

CDC upozorava da se jedan simptom smatra uobičajenim kada je u pitanju hronična lajmska bolest – artritis sa jakim bolom u zglobovima i otokom, posebno u kolenima. Artritis zglobova može da izazove trajno oštećenje ako se bolest ne liječi. Lajmski artritis nastaje kada infekcija izazove upalu u zglobnom tkivu.

“Glavna karakteristika lajmskog artritisa je oticanje jednog ili nekoliko zglobova. Dok su koljena najčešće zahvaćena, drugi veliki zglobovi kao što su rame, skočni zglob, lakat, vilica i kuk takođe mogu da budu na udaru”, objašnjavaju stručnjaci iz CDC.

“Pacijenti koji odmah ne liječe lajmski artritis su u opasnosti od razvoja trajnog oštećenja zglobova.”

Osim ukočenosti, “zglob može da bude topao na dodir ili se javlja jak bol prilikom kretanja. Otok može da se pomjera između zglobova, a prilično će biti teško otkriti ga u ramenu, kuku ili vilici. Lajmski artritis obično se razvija u roku od jednog do nekoliko mjeseci nakon infekcije.”

Ako uočite lajmsku bolest ubrzo nakon ujeda krpelja i odmah dobijete antibiotike, izlečenje će biti potpuno. Simptomi koji se takođe javljaju u prvih 30 dana infekcije su: glavobolja, groznica, jeza, bolovi u mišićima, zglobovima ili otečeni limfni čvorovi.

Provjerite i da li imate “lajmski osip”, odnosno “erithema migrans” (EM). Manifestuje se kao crvena “jabuka” na mjestu uboda krpelja, koja se širi preko kože kako vreme prolazi. EM se javlja u između 70 i 80 odsto slučajeva lajmske bolesti i razvija se u proseku sedam dana nakon ujeda zaraženog krpelja. (novi.ba)