Bizarna bolest ovog dečaka zvuči kao NOĆNA MORA: Ako ne nauči da se obuzda, mogu da mu popucaju creva

Svijet

Bizarna bolest ovog dečaka zvuči kao NOĆNA MORA: Ako ne nauči da se obuzda, mogu da mu popucaju creva

Život sa ovim je jako težak

Dejvid Su, 10-godišnji dečak iz Singapura oseća glad bez obzira koliko jede. Koliko god kalorična bila hrana on nikada zapravo ne doživi osećaj sitosti, prenose Zanimljivosti dana.

Njemu je dijagnostikovan Prader-Vili sindrom, složeni i redak genetski poremećaj koji nastaje usled gubitka funkcije gena u određenom delu hromozoma 15 i nažalost još uvek je neizlečiv.

Jedna od svakih 10.000 do 30.000 beba pati od (SPW) Prader-Vili sindroma. Inače, život sa ovim poremećajem je težak, a pogođeni su i ljudi koji brinu o obolelom.

Pošto je želja za stalnim jelom toliko jaka, potrebno je preduzeti posebne mere kako bi se osiguralo da se pacijenti ne prejedu bukvalno do smrti. Morbidna gojaznost je jedna od glavnih opasnosti, ali nije jedina.

Medicinska literatura je zabeležila brojne slučajeve kada su oboleli od ovog sindroma, razvili rupe u crevima zbog neprirodnih količina hrane koju su unosili, pa čak i nekrozu želudačnog tkiva. Ostale komplikacije uključuju jako nadimanje i smanjeno pražnjenje želuca.

U slučaju Dejvida Sua, njegova porodica (62-godišnja baka) ulaže velike napore da kontroliše njegovu težinu. Ona čak zaključava kuhinjska vrata kako se dečak ne bi prejedao. Takođe su mu postavili veoma specifičan raspored ishrane, tako da tačno zna kada je vreme za obrok ili kada će dobiti užinu.

Dobra vest je da sve dok Dejvidova težina ostane pod kontrolom, njegov životni vek i kvalitet života ne bi trebalo da budu smanjeni.

Problem je u tome što će morati da se nosi sa stalnom prinudom da jede do kraja života, i verovatno neće imati porodicu koja će se brinuti o njemu zauvek, pa će morati da nauči sam da kontroliše svoje nagone za velikom količinom hrane.

Iako trenutno ne postoji lek za Prader-Villi sindrom, terapije mogu pomoći u smanjenju simptoma fokusiranjem na hormonske i razvojne nedostatke povezane sa ovim retkim stanjem. (objektiv.rs)