Jezik mu odjednom POCRNEO, ali to nije sve: Kada je osetio šta mu RASTE, pojurio je kod lekara

Svijet

Jezik mu odjednom POCRNEO, ali to nije sve: Kada je osetio šta mu RASTE, pojurio je kod lekara 

Bizarna komplikacija moždanog udara iznenadila je lekare

Muškarac iz Indije star 50 godina otišao je u dermatološku kliniku nakon što mu je jezik pocrneo, a po njemu su počele da rastu guste “dlake”, prenosi Indy100 slučaj objavljen u medecinskom časopisu JAMA Dermatology 9. marta.

Do neobične pojave došlo je nakon što je stavljen na dijetu od pasirane hrane i tečnosti zbog pretrpljenog moždanog udara. Lekari su dijagnostikovali da pati od zdravstvenog stanja koje se zove “lingua villosa nigra” što bukvalno znači crni dlakavi jezik.

Tri meseca pre dijagnoze, muškarac je doživeo moždani udar koji mu je paralisao levu stranu tela. Otprilike dva i po meseca nakon moždanog udara, njegovi negovatelji su primetili “crnu pigmentaciju” koja je prekrivala površinu njegovog jezika.

Debeli, crni sloj je bio obojen “žućkastim” prugama blizu središnje linije i zadnjeg dela jezika, prema izveštaju o slučaju objavljenom u ovom časopisu. Spoljne ivice, vrh i sredina jezika bili su čisti, primetili su autori.

Kada su ga lekari pregledali, otkrili su da je crni sloj sastavljen od dugih, tankih vlakana, sa svetlim, žutim naslagama, verovatno komadićima hrane razbacanim po celoj površini.

Uzeti su uzorci sluzi da bi se utvrdilo ima li abnormalne količine bakterija ili gljivica, ali su rezultati bili negativni.

– Sa ovim nalazima postavljena je dijagnoza crnog dlakavog jezika (BHT) – napisali su autori studije.

Crni dlakavi jezik nastaje kada se sitne kvržice u obliku konusa na površini jezika, koje se nazivaju filiformne papile, ne linjaju. Mogu da narastu oko 1 milimetar pre nego što se odvoje od jezika. Ako se vrh jezika ne podvrgava redovnoj abraziji – na primer, četkicom za zube, strugačem za jezik ili čvrstim, namirnicama hrapave teksture ove papile mogu narasti do oko 18 milimetara.

Suva usta su još jedan faktor rizika, prema izveštaju slučaja.

Crni dlakavi jezik je obično bezopasan i kratkotrajan. Uslučaju ovog pacijenta brzo se očistio jednostavnom oralnom higijenom.

– Pacijent i negovatelji su dobili savete u vezi sa pravilnim merama čišćenja, a promena boje je nestala posle 20 dana – rekli su lekari. (objektiv.rs)