ČUDESNA BILJKA IZ ŠUME, IZBACUJE OTROVE IZ TIJELA: 1 lijek je melem za pluća

Zdravlje

ČUDESNA BILJKA IZ ŠUME, IZBACUJE OTROVE IZ TIJELA: 1 lijek je melem za pluća

Ljekovita dejstva sremuša – kako da od ove biljke napravite melem za pluća!

Sremuš, medveđi luk ili divlji bijeli luk je popularna začinska biljka kojoj se mnogi raduju u proljeće. Ukusom najviše podsjeća na bijeli luk, a ljekovita dejstva sremuša su zaista pravi blagoslov prirode.

Raste po šumama, a sadrži vitamin C, vitamine B grupe, A, sumpor, kalcijum, kalijum, gvožđe, selen, esencijalne aminokiseline i mnoge druge hrnljive materije. Posebno se preporučuje kod proljetne detoksikacije kako bi se organizam očistio od teške hrane koju smo konzumirali tokom zime, kao i od nakupljenih toksina.

Najbolje je koristiti ga svježeg, na primjer kao salatu od njegovih listova. Tako ćete unest najviše vitamina C i iskoristiti maksimalno dejstvo ove čudesne biljke. Na primjer, u 300g sremuša dodajte malo soli, maslinovog ulja i sirćeta – dobićete ukusnu i super zdravu salatu.

Medveđi luk ili sremuš se često koristi i u narodnoj medicini. Stari Egipćani su vjerovali da je ova biljka čudotvorna i da čisti crijeva, krv i može spriječiti ozbiljna oboljenja. Postoje razni prirodni lijekovi od sremuša koji se na našem podneblju pripremaju kod raznih tegoba, a jedna od njih je lijek protiv bronhitisa, kašlja i za očuvanje zdravlja pluća – evo kako da ga napravite:

10 listova sremuša kuhajte 5 minuta u 250ml belog vina, pa procijedite tečnost. Dodajte kašiku meda, promešajte. Ostavite da se ohladi, pa dobijeno vino pijte postepeno u gutljajima tokom dana prije jela. Ovaj tretman se primijenjuje 10 dana.

Osim što pozitivno djeluje na zdravlje pluća, sremuš pozitivno utiče na koncentraciju, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje osjećaj umora i nesanicu, pozitivno djeluje na prevenciju i liječenje osteoporoze i artritisa, čisti crijeva, snižava pritisak, reguliše stolicu, čisti cijeli organizam od otrova. (novi.ba)