5 JASNIH ZNAKOVA DA MORATE HITNO DA SMRŠATE: Zaboravite na vagu, ovo su signali da tijelo pati i da je zdravlje ugroženo

Zdravlje

5 JASNIH ZNAKOVA DA MORATE HITNO DA SMRŠATE: Zaboravite na vagu, ovo su signali da tijelo pati i da je zdravlje ugroženo

Većini ljudi je garderoba najbolji pokazatelj da li su nabacili koji kilogram viška. Ako pantalone počnu da zatežu u struku ili ste prinuđeni da opustite kaiš pri zakopčavanju, vrijeme je za dijetu!

Međutim, postoje i neki drugi pokazatelji koji ukazuju da vam tijelo pati zbog viška kilograma i da je situacija daleko ozbiljnija i opasnija od pukog narušenog fizičkog izgleda.

Povećanje tjelesne težine ne znači uvek da postoji problem sa gojaznošću. Takođe se dešava da cifra na vagi ostane u granicama normale, ali je tijelo već počelo da “pati”. Kako onda da znate da je neoohodno da smršate? Po riječima nutricionistkinje Marine Panidi, potrebno je da obratite pažnju na pet važnih znakova koji ukazuju da je vrijeme za dijetu.

1. Poremećaj sna

Kvalitet sna je direktno povezan sa načinom života i tjelesnom težinom. Zato ako iznenada počnete da hrčete, imate jutarnje glavobolje, često se budite noću ili su vam suha ujutru kada ustanete, to govori da vam tjelesna težina ugrožava zdravlje.

2. Bol u zglobovima

Višak kilograma povećava opterećenje zglobova i čitavog mišićno-skeletnog sistema. Zato, na prvi znak bolova u koljenima i zglobovima, hitno promijenite ishranu i počnite da radite vježbe ujutru.

3. Povećano znojenje

Gojaznost i prekomjerna težina vrlo često izazivaju pojačano lučenje znoja. Ako uz minimalna opterećenja, kao na primer dok brišete prašinu, primetite da se obilno znojite, potražite pomoć nutricioniste koji će vam prepisati zdravu i dijetalnu ishranu.

4. “Pojas” na stomaku

Ovo je znak viscelarnih masti, koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom tijelu. Ako je obim struka iznad ovih vrijednosti – za žene preko 80 cm, a za muškarce veći od 94 cm, to ukazuje da je zdravlje narušeno i da je povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5. Strije na koži

Najčešće se strije na koži javljuju kod trudnica, adolescenata u periodu brzog rasta i bodibildera. Ako ne pripadate nijednoj od ovih grupa, to onda ukazuje da se previše brzo gojite i da postoji problem. Vreme je za dijetu ili pojačanu fizičku aktivnost. (novi.ba)