SKORO NIKO NE KORISTI OVU TIPKU: Većina automobila je ima, A NIKO NE ZNA NJENU PRAVU SVRHU

Zanimljivosti

SKORO NIKO NE KORISTI OVU TIPKU: Većina automobila je ima, A NIKO NE ZNA NJENU PRAVU SVRHU

Mnogi automobili nemaju samonivelirajući sistem prednjih svjetala. Ako i kada krenete na put sa punim automobilom (putnici i prtljag), trebate tipkom ispraviti položaj svjetla. Mnogi ljudi zaboravljaju na to.

Snop svjetlosti koji se na cestu projektuje svjetlima automobila trebao bi udarati o cestu pod optimalnim uglom. Ako svijetli previsoko, zaslijepit će druge, a osvjetljenje ceste ispred vozila će se pogoršati. Kad prednja svjetla svijetle prenisko, cesta je dobro osvijetljena samo izravno kroz haubu. Daleko ćemo vidjet premalo. Razina karoserije mijenja se s njenim opterećenjem – što više opterećujemo drugi red sjedala ili prtljažnik, to će se zraka svjetlosti više dizati. Kako bi svjetla uvijek svijetlila pod optimalnim uglom, automobili su opremljeni korektorima nagiba svjetiljki.

Ispravljač položaja prednjih svjetala ima različite oblike. Obično je to tipka, ali u opcijama putnog računala postoje i tipke za podizanje i spuštanje farova ili njihov ekvivalent.

Obično ima oblik mehaničke ili električne tipke s položajima 0, 1, 2 i 3 (postoje modeli s ljestvicom koja završava s 5 ili 6).

Da biste saznali kako pravilno podesiti prednja svjetla, pogledajte korisnički priručnik, tamo ćete pronaći upute za podešavanje ugla prednjih svjetala ovisno o broju putnika i opterećenju prtljažnika. Ako nemamo upute, odgovor se može naći na internetu, a u krajnjem slučaju svjetla postavite tako da granica svjetla i sjene, npr. Na zidu garaže, bude na istoj visini kao i prije nego što se vozilo napuni. Ako imamo automobil s ksenonskim ili LED svjetlima pune snage, ne moramo tražiti korektor položaja prednjih svjetala. Zakon nalaže da takva vozila budu opremljena samonivelirajućim sistemom prednjih svjetala. (novi.ba)