DR VOJA PERIŠIĆ UPOZORIO KAKO SA ĆEVAPIMA UGROŽAVATE ZDRAVLJE: Niste ni svesni ŠTA unosite u ORGANIZAM

Zdravlje

DR VOJA PERIŠIĆ UPOZORIO KAKO SA ĆEVAPIMA UGROŽAVATE ZDRAVLJE: Niste ni svesni ŠTA unosite u ORGANIZAM

– Kad na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada

Roštilj je definitivno na vrhu liste najomiljenijih jela u Srbiji. Neko bira ćevape, neko pljeskavicu, neko svinjski vrat ili piletinu, a u najvećem broju slučajeva kao prilog uz meso sa roštilja ide luk.

Prof.dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, kaže da je to loša kombinacija i objašnjava šta je najštetnije u roštilju, ali i kako marinada može da neutrališe štetne sastojke.

– Prvo je važan odabir mesa – kaže prof. Perišić, prenoseći tajne jednog svog pacijenta koji roštiljskim mesom snabdeva restorane.

– Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji 8-10 sati u frižideru.

Marinada kao antioskidans

Natapanje tim uljem, tvrdi gastroenterolog, ima jako antioksidativno dejstvo:

– Kad na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada.

Prof. Perišić dodaje da je u studiji sprovedenoj u Malmeu evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati.

– Identična je situacija sa kobasicama. I to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan – predlaže doktor.

Ćumur i so

Mleveno meso je sumnjivo jer ne znamo da li je krišom u njega stavljen hleb, roštilj je na lošem glasu zbog dima, sagorevanja, delova koji pocrne… Da li je ćumur problem?

– Kada se meso peče na njemu, od ćumura mora da nastane žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike, dakle ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj – istakao je prof. Perišić.

So je, opet, posebna priča.

– Nije isto ako spremate roštilj sami i ako ga naručite u kafani – objašnjava gastroneterolog.

– Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer… Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno. Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso. Dobra priprema mesa je najvažnija; ono bi trebalo da odstoji preko noći natopljeno uljem sa origanom ili ruzmarinom.

Zeleniš umesto crnog luka

Profesor podseća da jaču hranu neutrališe salata:

– Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida. Luk nadima, jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je već druga priča. (espreso.co.rs)