Ženu je SVRBELO oko, a onda je saznala da nešto VIRI ispod kapka: Prizor je bio kao iz KOŠMARA (FOTO)

Zdravlje

Ženu je SVRBELO oko, a onda je saznala da nešto VIRI ispod kapka: Prizor je bio kao iz KOŠMARA (FOTO)

Imala je probleme dve nedelje pre nego što je zatražila pomoć

Jedna 47-godišnja žena iz Kine otišla je u očnu kliniku zabrinuta zbog svraba na oku, i tamo saznala da ima rak, navodi se u studiji slučaja iz bolnice u Šianu objavljenoj ove nedelje u časopisu “New England Journal of Medicine”.

Žena je rekla da je problem počeo dve nedelje pre nego što je zatražila medicinsku pomoć. Na prvom očnom pregledu u avgustu otkriveno je da nešto viri ispod kapka desnog oka, što je lekarima nagovestilo da nešto nije u redu.

Oni su izvršili everziju kapka, postupak podizanja kapka dok pacijent gleda nadole kako bi gornji deo oka bio vidljiv.

Pregledom je otkrivena pigmentirana lezija na vrhu njenog oka, crne i ružičaste boje. Lezija je rasla na palpebralnoj konjunktivi, bistroj membrani sa unutrašnje strane kapka koja povezuje oko sa tkivom koje ga okružuje.

Lekari su izvršili biopsiju kako bi uklonili deo lezije. Analizom je utvrđeno da je maligna, a ženi je dijagnostikovan melanom, težak oblik raka kože. Međutim, istraživači su naglasili da je ova vrsta melanoma obeležena pigmentisanim lezijama redak oblik raka oka. Nekoliko meseci kasnije, nije se dodatno širio, što je ohrabrujući znak da terapija daje rezultate.

U studiji slučaja se navodi da je ženi ponuđena operacija za uklanjanje i lečenje lezije, ali je ona odbila. Umesto toga, izabrala je lečenje pembrolizumabom, popularnim lekom za antitela koji se koristi za lečenje melanoma.

Slučajevi očnog melanoma poput ovog su izuzetno retki, a javljaju se samo kod jedne od pet miliona odraslih osoba.

Slučaj Kineskinje je još ređi, jer rak nije počeo da raste iz uvealnog trakta, odakle nastaje većina slučajeva očnog melanoma.

Ovaj kancer ponekad nema izražene simptome sve dok ne postane izuzetno opasan, ali rani znaci uključuju zamagljen vid, plutajuće čestice ili bljeskove u oku. Oko 80 posto pacijenata živi najmanje pet godina nakon dijagnoze. (objektiv.rs)