VOĆKA KOJU BALKANCI OBOŽAVAJU JE PREČICA DO RAVNOG STOMAKA: Topi NAJOPASNIJE masti i pomaže da duže budete siti

Zdravlje

VOĆKA KOJU BALKANCI OBOŽAVAJU JE PREČICA DO RAVNOG STOMAKA: Topi NAJOPASNIJE masti i pomaže da duže budete siti

Skidanje viška kilograma nije jednostavno, posebno zato što uglavnom podrazumeva odricanje od omiljene hrane. To je česta greška koju ljudi prave jer takav režim ishrane nije dugoročno održiv, pa je ponekad bolje fokusirati se na namirnice koje mogu da podstaknu mršavljenje.

Na primjer, voće je zdrava, ukusna, prirodno slatka hrana koja može da pomogne u mršavljenju, posebno ako želite da istopite masti na stomaku. Nutricionistknja Korni D’Anđelo kaže da je jedna od najboljih voćki za topljenje sala na stomaku – jabuka.

“Kažu da će vas jedna jabuka dnevno sačuvati od odlaska kod ljekara, zato što je ova namirnica puna zdravih flavonoida i vlakana koji podstiču topljenje masti na stomaku”, kaže nutricionistkinja.

Ona ističe da su jabuke bogate pektinskim vlaknima, koje pomažu da duže budete siti, a mogu i da uspore metabolizam jer se ova vlakna sporije vare.

“Kada smo siti, manje su šanse da ćemo posegnuti za grickalicama, a pošto imaju malo kalorija i šećera, jabuke su sjajno voće za ravan stomak”, dodaje D’Anđelo.

Jabuke su takođe bogate polifenolima, kao i antioksidantima koji pomažu u održavanju i kontroli zdrave telesne težine.

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje jabuka pomaže ljudima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu da smršaju. Takođe, i japanska studija je pokazala da su polifenoli naročito povezani sa smanjenjem visceralnim masti, koje su najopasnije jer se nalaze u blizini organa.

Osim toga, ova voćka je dobra za skidanje masti na stomaku i zato što je dobra zamena za slatkiše. Konstantno visoka konzumacija šećera povezuje se sa većom količinom abdominalnih masti, dok unos šećera iz prirodnih izvora poput jabuka pomaže u boljoj kontroli telesne težine. (novi.ba)