KOŽA JE HLADNA, OTEČENA I MODRA: Opasni simptomi oštećenja krvnih sudova i srca koji ukazuju da HITNO morate kod ljekara

Zdravlje

KOŽA JE HLADNA, OTEČENA I MODRA: Opasni simptomi oštećenja krvnih sudova i srca koji ukazuju da HITNO morate kod ljekara

Kako da znate da li su vam krvnui sudovi oštećeni i zdravlje srca ugroženo? Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na direktnu opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Ugledni kardiolog Tomaz Tomazovič otkrio je da se po fizičkom izgledu osobe može provjeriti da li postoji teško oštećenje krvnih sudova i srca.

Doktor ističe da ukoliko imate otoke ispod očiju, a niste otečeni nigde drugde po ztijelu, nemate razloga za brigu. Ono nije znakoštećenja krvnih sudova. Međutim, ako vam otiču noge, to je već zabrinjavajuće. Ovaj simptom alarmira na oštećenje krvnih sudova i izuzetno je opasan, pogotovo ako je osoba već imala problema sa srcem.

“Edem kod hroničnog oštećenja srca je simetričan. U ovom slučaju, koža iznad otoka je hladna, može biti cijanotična (pomodrela). Srčani edem se povećava odozdo prema gore i može da bude praćen kratkim dahom i aritmijom”, objasnio je Tomazovič.

Ukoliko imate takve simptome, trebalo bi da proverite ukupan protein, albumin, kreatinin, glomerularnu filtraciju (GFR), a takođe i opšti test urina. Ako se otkrije protein, onda se radi test urina za dnevnu proteinuriju, kao i ultrazvuk bubrega. (novi.ba)