KRASTAVAC RASTE KAO LUD, PARADAJZA ĆE BITI KAO U PRIČI: Evo kako da ih posadite na balkonu – OVE SAVJETE DOBRO UPAMTITE ZA DOBAR UROD!

Zanimljivosti

KRASTAVAC RASTE KAO LUD, PARADAJZA ĆE BITI KAO U PRIČI: Evo kako da ih posadite na balkonu – OVE SAVJETE DOBRO UPAMTITE ZA DOBAR UROD!

Saksija nije njiva, ali uz malo organizacije zaista možete da dočekate da od svog povrća napravite najukusniju salatu na svijetu.

Urbano baštovanstvo već neko vreme je trend u svijetu, pa i kod nas dobija sve više pristalica. To što živite u gradu ne znači da treba da se odreknete mogućnosti da napravite svoju bašticu i uberete svoje plodove. Terasa u stanu, balkon, krovna terasa, pa čak i prozorski sims mogu da posluže da u saksijama uzgajate paradajz, krastavac, grašak, rukolu, mladi luk, tikvice i još mnogo vrsta povrća. Naravno da saksija nije njiva, ali uz malo organizacije zaista možete da dočekate da od svog povrća napravite salatu. Sada je vrijeme da počnete da razmišljate o tome da umjesto cvijeća, u saksije zasadite povrće. Neke biljke možete da posijete već sada, a za neke sačekajte da se na pijacama pojavi rasad.

Grašak i krastavac traže oslonac

Ove biljke su penjačice i potreban im je oslonac za rast. Kao podrška će poslužiti metalne šipke na ogradi terase, a možete da napravite rešetku od pruća ili da zategnete nekoliko kanapa za koje će se biljke kačiti. Penjačice posadite s kraja posude, a ispred ostavite prostor za neku drugo povrće.

Rukolu, spanać i salatu u plitke posude

Sitne semenčice rukole, salate i spanaća možete i sada da posijete i nići će s prvim toplijim danima. Nemaju dubok korijen, pa im ne trebaju velike saksije. Kupite kvalitetnu humusnu podlogu i ne zaboravite da ih redovno zalivate.

Paradajz i paprika traže sunce i vodu

Čeri paradajz može da raste u svakoj saksiji, dok će vam za krupnije sorte paradajza trebati veća saksija ili veći plastični džak dopola napunjen zemljom. Isto važi i za paprike. U zemlju umiješajte izlomljene ljuske od jaja, izaberite dobar rasad i tokom rasta povremeno dodajte đubrivo za opštu namjenu. Obe biljke vole dosta sunca i obilno zalivanje.

Poštujte ova pravila

* Koju god posudu da izaberete za sadnju, pazite da na dnu imaju rupu za cijeđenje vode.

* Da biste poboljšali drenažu, na dno saksije stavite šljunak, pa tek onda zemlju.

* Koristite višenamensku kupovnu zemlju i ne štedite na kvalitetu.

* Kako biljke rastu na malom prostoru, treba im najbolja nega i redovno zalivanje.

Apciklirajte posude za sadnju

Osim u saksijama od terakote, biljke će lijepo uspijevati i u improvizovanim posudama koje više ne koristite. Kada, na primjer, začinsko bilje koje nema duboko korijenje posadite u plitku fioku, vi ste fioku apciklirali jer ste joj promenili namenu. Biljke će izgledati lijepo i u nekoj gajbici ili prepolovljenom plastičnom balonu za vodu. U istu svrhu mogu da posluže neke dječije igračke, stara guma, građevinska kolica… (novi.ba)