RECEPT ZA ULJE OD MASLAČKA – IMA MOĆNO LJEKOVITO DEJSTVO: Pravi se baš lako od samo 2 sastojka!

Zdravlje

RECEPT ZA ULJE OD MASLAČKA – IMA MOĆNO LJEKOVITO DEJSTVO: Pravi se baš lako od samo 2 sastojka!

Recept za ulje od maslačka – pomaže kod bolova u zglobovima, otečenih dojki i ublažava glavobolju!

Maslačak je izuzetno ljekovita biljka, a skoro svi dijelovi se koriste u narodnoj medicini. Listovi maslačka su odlični za proljetnu detoksikaciju, cvjetovi se koriste za izradu meda od maslačka i puni su antoksidanata. Posebno je lekovit koren koji pozitivno utiče na imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i preporučuje se za zdravlje jetre.

Ulje od maslačka se ne jede, ali se koristi kao gel za ublažavanje bolova u zglobovima, kod ukočenog vrata, sinusne glavobolje, ali i kod otečenih i bolnih dojki. Maže se na otečene i bolne grudi usled PMS-a, citi ili drugih tegoba koje izazivaju neprijatan bol. Koristi se za masažu celog tela, a za dodatnu relaksaciju i antistres efekat možete dodati malo lavande.

Sastojci:

Cvjetovi maslačka
Hladno cijeđeno ulje po izboru (maslinovo, ulje avokada, ulje od semeni grožđa, bademovo, kokosovo)

Priprema: Naberite cvjetove maslačka, ali potpuno otklonite zeleni dio (dršku i listiće ispod cvijeta). Operite cvjetove, pa ostavite na ubrus da se osuše. Kada su suhi, napunite polovinu male tegle cvjetovima, pa zatim sipajte preko njih ulje, tako da potpuno prekrije cvjetove.

Zatvorite teglu gazom koju možete pričvrstiti gumicom za tegle. Ostavite teglu na prozorskoj dasci (na sunčanoj strani doma) da odstoji oko dvije nedelje. Procijedite ulje, sipajte u sterilnu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)