STIŽE NAPAST ZVANA ALERGIJA: Evo šta biste trebali odmah uraditi

Zdravlje

STIŽE NAPAST ZVANA ALERGIJA: Evo šta biste trebali odmah uraditi

Sproljećem, nažalost, stižu i alergije na polen. Kako biste ovu napast držali pod kontrolom, najvažnije je da na vrijeme uzmete terapiju koju vam je propisao ljekar.

– Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao ljekar najmanje mjesec dana prije vremena cvjetanja biljke na čiji su polen osjetljivi. Proljeće sada počinje ranije, duži su periodi cvjetanja, čime i tegobe kod alergičnih osoba traju duže – kaže prim. dr Snežana Radić, pedijatar – pulmolog i predsjednik Društva za prava djece sa astmom “Dašak”.

Polen, trava, drveće, korov…

Najčešći alergeni iz spoljašnje sredine koji dovode do osjetljivosti organizma i alergijskih manifestacija su polen, cvjetni prah različitih biljaka, trava, drveće, korov, koje je gotovo nemoguće izbjeći.
Kalendar alergije na polen
* polen drveća – mart, april
* polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
* polen korova – od kraja jula do oktobra
Nos je prvi u kontaktu sa alergenima i predstavlja filter koji sprječava da prodru dalje u disajne puteve.
– Nos je prvi na udaru, pa najčešće i strada. Alergijski rinitis, sa ili bez upale sinusa i konjuktiva, zajedno sa astmom predstavlja najučestalije hronične nezarazne bolesti. Svi alergeni, bez obzira odakle dolaze, dovode do zapaljenja sluznice nosa, koje se manifestuje zapušenošću ili curenjem, kijanjem i svrabom. Često ove simptome prati i svrab u grlu, očima, ušima, kao i suzenje i otok oko očiju – navodi dr Radić.

Koliko je ovaj problem raširen najbolje pokazuje podatak da u svijetu gotovo milijardu ljudi ima alergijski rinitis, od kojih je čak 40 odsto djece.
– Kod mališana je ovo jedno od najčešćih hroničnih oboljenja, zbog čega je pravovremeno liječenje od presudne važnosti.
Često se, udružena sa astmom, javlja i alergijska hronična upala sinusa. Ovako kombinovana alergija prisutna je i kod djece i kod odraslih.
– Kod ovih pacijenata je, osim zapušenosti nosa, gnojne sekrecije i kašlja, često prisutna i glavobolja – ističe dr Radić.

Kada alergeni prođu nosnu barijeru i spuste se u donje disajne puteve izazivaju zapaljensku reakciju koja dovodi do napada astme.
– U toku napada pacijent osjeća nedostatak vazduha praćen zviždanjem, stezanjem, a nekada i bolom u grudima. Suv kašalj, naročito noću, karakterističan je za astmu.

Preventiva i terapija

Oboljelima od alergije savjetuje se da, koliko god je to moguće, izbjegavaju kontakt sa uzročnim alergenom.

– Ako se tegobe ipak jave, obavezno je uvođenje odgovarajućih lijekova koji suzbijaju alergijski odgovor u organizmu. To se postiže uvođenjem antihistaminika, inhalacionih kortikosteroidnih rastvora za nos, ako se radi o alergijskom rinitisu, kortikosteroidnih pumpica u slučaju astme, a ako ljekar proceni mogu da se uvedu i antizapaljenski kao i homeoptaski ljekovi – navodi dr Radić.

Ukrštene alergije

Kod osoba koje pate od alergije na polen nakon izvjesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergija nastaje usljed sličnosti polena i određenih bjelančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam, prirodno, odgovara alergijskom reakcijom. Recimo, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lješnik, a propratni simptomi su svrab, utrnulost i peckanje u usnoj duplji. (novi.ba)