AKO IMATE OVAKVU BORU NA LICU – U RIZIKU STE OD INFARKTA I ŠLOGA: Ljekari upozoravaju – obratite posebnu pažnju

Zdravlje

AKO IMATE OVAKVU BORU NA LICU – U RIZIKU STE OD INFARKTA I ŠLOGA: Ljekari upozoravaju – obratite posebnu pažnju

Prioritet svih nas je da sačuvamo dobro zdravlje, a posebno zdravlje srca. Infarkt nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde, a do njega dolazi kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.

Nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje ali i genetika su presudni za stvaranje srčanih oboljenja, a francuski ljekari upozoravaju da jedna bora na licu ukazuje da osoba može imati problem sa srcem.

Ljudi sa dubokim borama na čelu mogu biti pod većim rizikom da umru od kardiovaskularnih bolesti, pokazuju dvadesetogodišnje istraživanje koje je rađeno u Francuskoj. Studija otkriva je da je duboka bora “mrštilica” prava crvena zastava i alarm za potencijlna srčana oboljenja ili moždani udar.

“Osobe koje imaju duboke bore između obrva imaju 10 puta veći rizik od kardivoskalurnih bolesti”, navodi autorka studije, profesorka Jolanda Eskvirol i ističe da bore nisu najbolji metod za procjenu kardiovaskularnog zdravlja, već analize krvi i pritiska. (novi.ba)