GENIJALNO – POMIJEŠALA JE 2 SASTOJKA I OTJERALA MRAVE IZ KUĆE: Upamtite trik koji će vas spasiti

Zanimljivosti

GENIJALNO – POMIJEŠALA JE 2 SASTOJKA I OTJERALA MRAVE IZ KUĆE: Upamtite trik koji će vas spasiti

Kako uspješno otjerati mrave? Evo mogućih rješenja!

Čim počne lijepo vrijeme, sunce izmami razne insekte, a domaćice uvijek najviše brinu mravi. Ako se pojave u velikom broju u dvorištu, na stazama i travnjacima, svi bi željeli da ih se oslobode nekim ekološkim sredstvom. Korišćenje otrovnih insekticida protiv njih nije ni dozvoljeno, a nipošto to ne bi voljeli ni vlasnici kućnih ljubimaca i domaćih životinja.

Zato vrijedi probati trik o kojem sve češće pričaju “klinfluenseri” – ovaj je nadimak skovan za one influensere koji su opsjednuti čišćenjem (od engleske riječi “cleaning”, što znači čišćenje). Po savjetu mnogih koji kažu da su uspjeli da se oslobode mrava, potrebno je samo da pomiješate prah šećer i sodu bikarbonu. Ova mješavina ih apsolutno zaustavlja, a bezbjedna je kako za domaće životinje, tako i za ljude.

Nju možete koristiti i na biljkama, mada imajte na umu da su mravi obično znak da su cvijeće ili drvo napale neke biljne vaši. Tada se mravi, zapravo, skupljaju zbog dobrog izvora hrane. Dok se borite sa vašima nekim namenskim insekticidom, pazite da ih mravi ne prenesu i njima zaraze druga stabla tj. stabljike. Zato ostale možete zaštititi ljepljivim trakama preko kojih se ovi marljivi insekti ne mogu popeti.

Imajte na umu da mravi ne vole jake mirise, pa će nekad biti dovoljna grančica paradajza ili karton namazan čađu zabodeni u mravinjak da ih oterate.

Na drugim površinama u kući, kao što su pločice, delovi iza kuhinjskih elemenata ili kućnih aparata poput frižidera, možete koristiti i mješavinu alkoholnog sirćeta i vode ili razblažen deterdžent za pranje sudova. (novi.ba)