PETOGODIŠNJI DJEČAK SE SKORO UGUŠIO ZBOG OVOG VOĆA: Majka poslala upozorenje svim roditeljima

Svijet

PETOGODIŠNJI DJEČAK SE SKORO UGUŠIO ZBOG OVOG VOĆA: Majka poslala upozorenje svim roditeljima

Baš kao što je neophodno da se obrati pažnja na predmet kojim se dijete igra u određenom uzrastu zbog mogućnosti da ga stavi u usta i time dovede sebe u opasnu situaciju, tako treba posebno da se obrati pažnja i na hranu, jer i ona, takođe, može da izazove gušenje.

Djeca su radoznala i nepromišljena, a u procesu upoznavanja svijeta oko sebe često imaju potrebu da određene predmete ili hranu (koju u određenim godinama ne bi smjela da jedu) stavljaju u usta. A nedavno je jedna majka objavila na Fejsbuku snimak svog petogodišnjeg sina koji je završio u hitnoj pomoći zbog grožđa.

Kako prenosi Republika, grožđe je voće koje je poznato po tome da dijete može od njega da se uguši. Zbog svog oblika i veličine ono sa lakoćom može da se zaglavi u dječijem disajnim putevima.

U slučaju ovog petogodišnjaka bobica grožđa zapela je u njegovom dušniku, između grkljana i prsne kosti, pa je završio na hitnoj.

Njegova majka, Anđela Henderson, na Fejsbuk stranici “Finlee and Me” podijelila je rendgenski snimak svoga djeteta kako bi upozorila roditelje da budu oprezni kada svojoj djeci daju određene namirnice.

Grožđe može da bude opasno i za pse

Jedenje grožđa, čak i u maloj količini, posebno je opasno za pse.

Kod njih ono dovodi do usporavanja bubrega i manje proizvodnje urina, a može da bude i smrtonosno. U prvih nekoliko sati može da se javi povraćanje i proliv, uz malaksalost i za psa nekarakterističnu mirnoću, dehidraciju i bol u stomaku.

Takvi slučajevi potvrđeni su u veterinarskoj praksi iako još nije naučno utvrđeno zbog čega se to događa.

Ako je pas pojeo grožđe, treba hitno da ga natjerate da povrati dok se ne apsorbiraju toksini iz grožđa.

Povraćanje može da se izazove davanjem soli, jednom kašikom na dva kilograma telesne težine, ali psu ne smijete da date odjednom više tri kašičice.

Povraćanje ne smije da se izazove ako je pas u nesvijesti, teško diše ili je sa znakovima teškog šoka.

Aktivni ugalj, takođe može da bude od pomoći, a bez obzira na to da li je vaš pas povratio, treba smesta da se odvede veterinaru, jer će mu biti potrebna medicinska pomoć, možda i ispiranje želuca ili infuzija.

Veterinar će da obavi testove krvi i urina kojima će da proveri stanje bubrega i da kontroliše količinu kalcijuma u krvi da ne bi došlo do hiperkalcemije.

Nakon toga, veterinar će da ispere želudac psu i da mu da infuziju, koja se daje tokom 48 sati, kao i lekove za mokrenje. Ako brzo ne dođe do mokrenja, pas će možda morati na dijalizu.

Ponekad, uprkos svim merama, toksini ipak dođu u krvotok, pa je oporavak neizvestan.

Kao mjera prevencije ističe se da grožđe uvijek treba da bude izvan dohvata vašeg psa. (novi.ba)