4 KUĆNA UREĐAJA BUKVALNO GUTAJU PARE, ZBOG NJIH SU RAČUNI OGROMNI: Stručnjak otkriva najčešće greške i kako da UŠTEDITE

Zanimljivosti

4 KUĆNA UREĐAJA BUKVALNO GUTAJU PARE, ZBOG NJIH SU RAČUNI OGROMNI: Stručnjak otkriva najčešće greške i kako da UŠTEDITE

Saznajte kako da smanjite račune za struju, trikovi su veoma prosti!

Frižider, aspirator i električni šporet ispostavili su se kao najveći potrošači električne energije u kuhinji. Prema riječima stručnjaka iz britanske kompanije “Keseler” Kler Horn, frižider troši najviše – na njega otpada oko 12 odsto računa za struju.

Da bi se smanjila potrošnja energije ovog aparata, Horn je savetuje da kupujete manje hrane, odnosno samo ono najpotrebnije! Količina energije koja je potrebna za hlađenje hrane zavisi od toga koliko je frižider opterećen. Osim toga, redovno odmrzavanje će pomoći da se uštedi na računima.

Stručnjakinja je otkrila i još jedan kućni uređaj koji troši dosta energije, a to je aspirator. Da biste ovo izbjegli potrebno je da ga uključite istog trenutka kada počnete da kuvate i isključite je najkasnije 5-10 minuta nakon što isključite šporet.

Ali najveći potrošač i uređaj zbog kojeg plaćate ogromne račune, po mišljenju stručnjakinje, jeste električni šporet. On se zagrijeva nekoliko puta duže od onog na plin i potrebno je više vremena da se na njemu skuha hrana. Da bi se smanjili troškovi, Horn kaže da “mudrije” birate šerpe koje ne bi smjele da budu ni šire ni uže od ringle. Osim toga, važno je da izbjegavate prljanje ringli ili ploče za kuvanje i ne zagrijavate malu količinu hrane. U drugom slučaju, Horn savjetuje da se koristi mikrotalasna rerna koja troši nekoliko puta manje električne energije.

Kuhala za vodu, odnosno ketleri, takođe su veliki potrošači, iako se većini tako ne čini. Da biste uštedjeli vodu i novac, Horn je preporučila da prokuhate količinu vode koja vam je potrebna u tom trenutku, a da potom isključite aparat iz struje jer i tada nastavlja da troši struju.

Što se tiče mašine za pranje veš i sudova, stručnjakinja savjetuje da se koriste u noćnom režimu, kada je struja jeftinija jer takođe troše ogromne količine energije. (novi.ba)