EVO KAKO DA PREPOZNATE AGRESIVNOST KOD PSA NA VREME: Ovo su jasni signali da je kućni ljubimac opasan po okolinu!

Zanimljivosti

EVO KAKO DA PREPOZNATE AGRESIVNOST KOD PSA NA VREME: Ovo su jasni signali da je kućni ljubimac opasan po okolinu!

U tom slučaju postupite ovako

Agresivnost kod pasa uključuje bilo koju vrstu ponašanja koja podrazumeva zastrašivanje ili nanošenje štete nekoj osobi ili drugoj životinji.

Vlasnici kućnih ljubimaca, u većini slučajeva zanemaruju ili ne prepoznaju agresivno ponašanje psa, sve dok ne dođe do ugriza, na kraju i napada. Postavlja se pitanje, kako prepoznati agresivnost pre nego što do napada dođe?

Agresija kod pasa je promena ponašanja praćena režanjem, lajanjem i nizom drugih negativnih ponašanja i često je ozbiljan problem koji zadaje vlasniku dosta muka.

Kako biste izbegli neprijatne situacije u kojima vas dovodi vaš pas napadima agresije, povrede drugog napadnutog psa , ili ljudi, od izuzetne je važnosti da uočite pravi uzrok ovakvog ponašanja i pružite pravu pomoć.

I ono što je važno da znate, nisu samo veći psi „ opasne rase “ koji su skloni agresiji. Čak i male rase pasa mogu pokazati znake agresije i biti veoma agresivnog ponašanja.

Dakle, potrebno je znati da se agresivnost kod pasa može ispoljiti kod bilo koje rase pasa.

Agresivnost kod pasa

Znajte da nisu svi psi agresivni ukoliko pokazuju znake agresivnosti. Često ih može nešto iziritirati i da oni pokažu znak agresije. Ukoliko to nije učestalo ponašanje, onda i nije razlog za brigu.

Izdvajamo nekoliko znakova upozorenja agresivnosti kod pasa:

Ugriz- najopasniji znak agresije
Pas laje i reži– pas se oseća ugroženim ili je ljut
Liže usne ili zeva
Skreće pogled
Drhti
Brzo mahanje repom. Ukoliko pas brzo maše repom ne znači da je srećan, već može pokazivati na taj način i agresiju.
Drži telo u ukočenom položaju
Pokazuje zube
Da biste mogli da zaustavite agresivnost kod pasa, potrebno je da znate šta vašeg psa čini nervoznim, jer retke su situacije kada ja pas iznenada nasilan. U tom slučaju ukoliko sumnjate da je vaš pas agresivan, najbolje je da se obratite i zatražite pomoć veterinara.

Koji su uzroci agresivnosti kod pasa?

Na agresivnost kod pasa utiču različiti faktori. Najvažniji uzroci su:

Strah – može dovesti psa da reaguje brzo i besno. Strah od drugih pasa, ljudi ili ukoliko ste udomili psa iz azila za životinje , vlasnik neće znati koji je uzrok straha i agresivnog ponašanja.
Nepravilno vaspitanje – loša dresura pasa dok je štene
Neurološki problemi – posledica traume
Stres – najčešći simptom stresa je anksioznost.
Agresija prouzrukovana bolešću kod psa – promena u ponašanju vašeg psa može značiti da pas pati od neke bolesti, jedan od znakova je da prilikom maženja pas reži i agresivan je prema vama.
Polni nagon – prisustvo dva ili više muških pasa sa slobodnom ženkom ispoljiće neprijateljstvo sve u cilju nadmetanja u parenju.
Zašto vaš pas pokazuje agresiju?

Moramo shvatiti da psi žive u svom psećem svetu i da reaguju samo kao psi, pa nas često takvo ponašanje na neki način ljuti ili ga ne razumemo na najbolji način.

Agresija kod pasa je genetski predisponirana, jer pas je svestan da na taj način obezbeđuje opstanak.

Kako bi pas izbegao ili sprečio neprijatan ishod prilikom sukoba sa drugim psom u većini slučajeva reaguje agresivno.

Znajte da ono što vaš pas doživljava kao pretnju nama ljudima je teško da to i razumemo. Da bi otklonio pretnju pas reaguje agresivno.

Najčešca agresija kod pasa je upravo agresija koja proizilazi iz straha ili anksioznosti. Npr.ukoliko ste odveli psa kod veterinara, on je na taj način lišen bilo kakvog bekstva i u tom slučaju može napasti veterinara.

Možemo takođe navesti bolest pasa gde on reaguje agresivno, jer ne zna kako da se nosi s tim na neki drugi način. Svako prilaženje određenom delu tela psa on odbacuje režanjem ili lajanjem jer oseća bol i jednostavno se ne oseća dobro.

Ukoliko sumnjate da postoji mogućnost da se vaš pas razboleo vodite ga kod veterinara.

Da li treba brinuti zbog agresivnog psa ?

Apslutno da!

Odmah morate preduzeti odgovarajuće mere, posle posete veterinara.

Vlasnici pasa imaju ogromnu želju da uz pomoći trenera ili veterinara promene ponašanje svog ljubimca.

Agresivno ponašanje može ugroziti druge pse, ljude i životnu sredinu. Kada osetite napetost kod psa pokušajte da pronađete moguće stresore koji su se u datom trenutku pojavili u njegovom okruženju.

Zato posmatrajte vašeg psa, pratite njegovo ponašanje, postavite plan oporavka i reagujte na pravi način uz konsultacije sa veterinarom.

Saveti za otklanjanje agresije kod pasa

Prvi savet koji vam možemo dati kako biste smirili psa u napadima agresije je da razgovarate sa veterinarom. On će vam dati najbolje savete za otklanjanje agresije kod vašeg ljubimca.

Veterinar će uraditi niz pregleda. Ukoliko vaš pas nema telesnih povreda ili bolesti, postoji mogućnost da je agresivan zbog straha ili anksioznosti.

Lekovima koje veterinar prepiše smanjiće se strah i anksioznost.

Veterinar vam može preporučiti da zatražite pomoć profesionalnog dresera. Tehnikama kojima se bude služio, dreser će pomoći da se otkloni i promeni agresivno ponašanje vašeg psa. Pored toga preneće vam svoje znanje u dresuri kako biste kod kuće negovali ponašanje svog psa.

Nemojte kažnjavati svog psa. Kaznom ćete samo pogoršati stanje psa.

Pored već navedenih saveta evo još nekoliko za otklanjanje agresije kod pasa:

Ostavite psa nekoliko minuta samog, bez prisustva male dece, kako ga niko ne bi uznemiravao. U napadima agresije priđite mu umirujućim tonom, ne vičite na njega. Pomazite ga i češkajte ga u predelu stomaka. (stil.kurir.rs)