ČEP JE NAJGORA MJERA ZA SIPANJE OMEKŠIVAČA: Otkriveno KOLIKO tačno TREBA DA SE STAVI

Zanimljivosti

ČEP JE NAJGORA MJERA ZA SIPANJE OMEKŠIVAČA: Otkriveno KOLIKO tačno TREBA DA SE STAVI

To takođe zadržava ostatke deterdženta na odeći, budući da stalno prisutna pjena sprječava da se predmeti u mašini trljaju jedan o drugi kako bi efikasno isprali sapun

Korišćenje omekšivač za pranje veša čini se jednostavno.

Ubacite prljavu odjeće u mašinu, upotrebite linije na bočnoj strani čepa deterdženta da bi odredili koliko je potrebno za tu količinu veša i sipate ga, zar ne? Pogrešno! Postoji nekoliko grešaka koje se mogu izbeći kada je pranje veša u pitanju, a korišćenje previše omekšivača je najuobičajenija greška.

Naime, ako niste znali, čak i korišćenje najniže mere koja je urezana na bočnoj strani čepa omekšivača vjerovatno znači da ga koristite previše! Što manje deterdženta – to bolje! A evo zašto bi ga trebalo koristiti što manje.

Koliko omekšivača zapravo treba da koristimo?

Ako se pitate koliko deterdženta upotrebiti, nemojte se orijentisati po linijama na čepu. Umjesto toga, uzmite kašiku! Na TikTok profilu @wirecutter razbijen je mit da će odeća izgledati čistije ako koristimo što više omekšivača. Na 3,5 kilograma veša ide jedna velika kašika omekšivača, što znači da na uobičajene mašine za veš kapaciteta 7 kilograma idu dvije kašike, piše Miss7.

Kako da znate da li koristite previše omekšivača za veš?

Prema raznim stručnjacima za pranje veša, uključujući Mary Gagliardi, zvanu dr. Laundry, naučnicu u The Clorox Company, previše deterdženta može rezultirati uništenjem odjeće, pa čak može izazvati kvar na veš mašini. Prvi znak da koristite previše omekšivača pojaviće se na odjeći. Čvrsta i tvrda odjeća – umjesto očekivanih mekanih i svježih rezultata – znači da je u mašini tokom ciklusa pranja bilo previše omekšivača. To takođe zadržava ostatke omekšivača na odjeći, budući da stalno prisutna pjena sprječava da se predmeti u mašini trljaju jedan o drugi kako bi efikasno isprali sapun. (novi.ba)