DA LI MED MOŽE DA SE POKVARI? Evo odgovora koliki mu je ROK TRAJANJA, iako mnogi tvrde da se može jesti VJEČNO!

Zanimljivosti

DA LI MED MOŽE DA SE POKVARI? Evo odgovora koliki mu je ROK TRAJANJA, iako mnogi tvrde da se može jesti VJEČNO!

Med uopšteno nije predmet iz ostave za koji se brinemo da će mu isteći rok trajanja ili da će se ubuđati.

– Ljudi uvijek kažu da je med jedina hrana koja traje zauvijek – kaže Marina Markiz, osnivač “American Honey Tasting Society” i koautorka knjige “Honey for Dummies”.

Stvarnost je, kaže, malo složenija. Ako se pravilno skladišti, med zaista može da traje dosta dugo.– Ipak, med nije kao vino koje s godinama postaje bolje – rekla je.

Kvari li se med?

Bez obzira radi li se o sirovom ili termički obrađenom medu, ako se med čuva u posudi s poklopcem i u njega nije dodavana voda (bilo ljudskom rukom ili vlagom u vazduhu), on se neće pokvariti.

Med je sastavljen od oko 80 posto šećera (mešavine fruktoze i glukoze) i 17 posto vode. Preostalih 3 posto je mješavina vitamina, minerala, enzima, peludi i jedinjenja ukusa.Zahvaljujući niskom sadržaju vode, med se neće pokvariti u tradicionalnom smislu, što znači da u tegli meda neće rasti pljesan ili opasne bakterije. Čak i ako se pravilno skladišti, njegova aroma i ukus s godinama mogu početi da bljede, ali ako niste profesionalni degustator meda, možda nećete ni primijetiti.

Markiz obično iskoristi svoj med tokom dvije godine od pravljenja. Iako ni tada nije loš, već će ukus i aroma malo izblijediti. (novi.ba)