I TOKOM SPAVANJA MOŽETE IMATI SIMPTOME BOLESTI: Ako vam se OVO dešava tokom noći, OBAVEZNO morate kod lekara

Zdravlje

I TOKOM SPAVANJA MOŽETE IMATI SIMPTOME BOLESTI: Ako vam se OVO dešava tokom noći, OBAVEZNO morate kod lekara

Ako ste stalno umorni ili imate teškoće s uspavljivanjem, moguće je da imate neki pritajeni zdravstveni problem. Imajte na umu da manjak sna povećava rizik za srčani udar i bolesti srca, a i druge bolesti vrebaju.

Svi se osećamo pomalo umorno u prvim trenucima nakon buđenja. Problemi poput otežanog uspavljivanja, isprekidanog sna i brzog buđenja nakon što zaspimo povećavaju rizik od raznih oboljenja. Donosimo popis pet znakova i simptoma koje nikada ne biste smeli da ignorišete.

Snažno hrkanje

Iako se možda čini kao nešto posve bezopasno, snažno hrkanje može da bude znak apneje. Apneja je uzrokovana zatvaranjem disajnih puteva tokom sna, što dovodi do pada nivoa kiseonika i za posledicu ima česta buđenja. Češća je inače kod gojaznih osoba i onih koje imaju deblji vrat.

Partner osobe s apnejom može da primeti duge pauze između udaha dok osoba spava, a potom hvatanje vazduha ili zvuk nalik na gušenje kad se disanje nastavi. Blagi slučajevi apneje ne zahtevaju uvek lečenje, ali teži oblici mogu biti opasni jer povećavaju rizik za srčani udar.

Stalan osećaj snažnog umora

Može da bude znak anemije, a ostali simptomi uključuju manjak energije, bledilo kože, glavobolje, vrtoglavice, hladne ruke i stopala, lomljive nokte. Ekstremni umor može biti važan simptom neprepoznate ili neodgovarajuće lečene bolesti štitnjače. Izrazit umor je simptom i celijakije – upale sluzokože tankog creva. Posledica je slaba apsorpcija hranljivih materija iz hrane uključenih u metaboličke procese. Među njima su gvožđe, folna kiselina i vitamin B12.

Sindrom nemirnih nogu

Radi se o bolesti nervnog sistema koja je povezana s nelagodnim osećajem trnaca u nogama koji se može ublažiti samo neprekidnim pomicanjem nogu. Pogoršava se u večernjim satima i noću, pa čini nemogućim kvalitetan noćni san. Može da zahvati i ruke. Smatra se da je ovaj sindrom uzrokovan manjkom dopamina u mozgu.

Potrebno je prvo otkriti šta je dovelo do toga. Javlja se u bilo kom životnom dobu, dva puta češće kod žena nego kod muškaraca. Ovaj sindrom mogu da prouzrokuju oslabljena funkcija bubrega, dijabetes, hipotireoza, fibromijalgija ili Parkinsonova bolest.

Potpuni nedostatak interesa za se*s

Za muškarce je manjak testosterona još jedan čest problem povezan s umorom, koji ne prolazi čak ni posle dobrog odmora. Nivo testosterona smanjuje se nakon 40. godine života pa se samim tim smanjuje i interes za se*s. Ipak, nije normalno da nivo ovog hormona toliko padne da umor dovede do potpunog gubitka libida. Potreban je lekar.

Psihički problemi utiču na san

Postoji uska povezanost između spavanja i psihičkog zdravlja. Psihički poremećaji koji obično utiču na kvalitet sna su depresija, anksioznost, stres, panični i opsesivno kompulsivni poremećaj.

Znakovi mentalne nestabilnosti uključuju loše raspoloženje, prekomernu zabrinutost, plačljivost, razdražljivost, nisko samopouzdanje, manjak motivacije, nesposobnost koncentracije, nametljive ili takozvane intruzivne misli, gubitak uživanja u životu, loš apetit ili prejedanje… Lekar mora da bude uključen kada je nesanica u pitanju, jer neki antidepresivi poboljšavaju san, a drugi mogu da pogoršaju već postojeće probleme sa spavanjem. (kurir.rs)