KAD JE ARITMIJA OPASNA PO ŽIVOT, A KAD BEZAZLENA: Jedan simptom ukazuje na razliku, a 3 jednostavne tehnike otklonit će problem

Zdravlje

KAD JE ARITMIJA OPASNA PO ŽIVOT, A KAD BEZAZLENA: Jedan simptom ukazuje na razliku, a 3 jednostavne tehnike otklonit će problem

Aritmija predstavlja nepravilan srčani ritam i predstavlja iregularnost frekvencije i redoslijed otkucaja srca. Po riječima kardiologa, dijeli se na opasne po život i one koje životno ne ugrožavaju. I jedne i druge su veoma neprijatne i izazivaju osjećaj straha kod osobe koja ih doživljava.

Jedan od simptoma opasne aritmije je i gubitak svijesti. Ali, ako je osoba svjesna, ne osjeća vrtoglavicu i nema nizak krvni pritisak (ispod 90/60), onda to ne predstavlja prijetnju. U ovom slučaju, možete sami da pokušate da rešite problem nepravilnog rada srca.

Kako ublažiti napad aritmije

Kod napada aritmije, najvažnije je da se smirite. U tome vam mogu pomoći preparati i lijekovi za smirenje, a koje svakako ne treba da uzimate bez preporuke lijekara, a postoje i mnogo jednostavnije tehnike. Kardiolozi savjetuju da jednostavno legnete, to bi trebalo da ublaži nepravilan rad srca.

Ako stavljanje tijela u horizontalan položaj ne pomogne, možete da izvršite vagalne testove – stavite dva prsta u usta i simulirajte nagon za povraćanjem. Ovo je takođe jedan od načina da prekinete aritmiju.

Možete da probate takozvani “test naprezanja”. Potrebno je da uvučete vazduh u pluća, zategnete stomak, držeći rukom nos i usta i zadržite dah. U ovom stanju gledajte da ostanete što je duže, sve dok imate vazduha. Na ovaj način ćete zaustaviti aritmiju.

Ukoliko često patite od aritmija ili ne uspevate da je smirite na ovih nekoliko načina, savet lekara je da pozovete hitnu pomoć koja će isključiti uzroke koji bi mogli da predstavljaju opasnost po život. (novi.ba)