Otiču vam noge i ZADRŽAVATE vodu u tijelu: Ove stvari bi trebalo momentalno da uradite, a jedno VOĆE može posebno da vam POMOGNE!

Zdravlje

Otiču vam noge i ZADRŽAVATE vodu u tijelu: Ove stvari bi trebalo momentalno da uradite, a jedno VOĆE može posebno da vam POMOGNE!

Ljudi koji puno sjede ili stoje skloniji su nakupljanju tečnosti u nogama i stopalima.

Oticanje nogu je najviše izraženo u večernjim satima, nakon cjelodnevnog naprezanja.

Šta učiniti sa otečenim stopalima i nogama?

Kada primjetite da vam stopala ili noge uveče otiču, to može biti znak nedovoljne fizičke aktivnosti. Šetnja po komšiluku ili kratak uspon uz stepenice čini dobro vašem tijelu. Biciklizam i plivanje se takođe preporučuju jer ublažavaju blokade.

Izbjegavajte da sjedite ili stojite sat – i povremeno protežite noge. Ako su simptomi akutni, podizanje nogu pomoći će da se tečnost vrati u krvne sudove. Izbjegavajte nošenje uskih pantalona ili čarapa jer to pogoršava problem.

Najbolja stvar za osobe kojima noge uveče otiču jeste da preventivno djeluju tokom dana. Naizmjenični tuševi stimulišu cirkulaciju krvi, kao i gaženje u ledenoj vodi. Probajte da tuširate noge tako da tri puta prođete mlazom vode od malog prsta do zadnjeg dijela koljena i nazad. Zbog toga se vene skupljaju, krv može lakše cirkulisati i manja je vjerovatnoća da će nastati edem.

Važno: ako su vam i drugi dijelovi tijela otečeni, ili je otok dugotrajan ili bolan, preporučuje se da posjetite ljekara.

Tretmani za otečene noge

Postoje stvari koje sami možete uraditi za sebe, a koje smanjuju oticanje nogu i zadržavanje vode:

Hodajte bosi što je češće moguće jer tako aktivirate mišiće i smanjujete zadržavanje vode.

Kupka za stopala s natrijum bikarbonatom takođe pomaže kod otečenih nogu.

Unosite više hrane koja sadržava kalijum. Uveče pojedite bananu, jer upravo je ona riznica kalijuma.

Uveče podignite noge, protresite ih i masirajte rukama u pravcu srca.

Osobe kod kojih se zadržava voda u tijelu treba da unose što je moguće manje kuhinjske soli (natrijum hlorid) jer so veže i zadržava vodu u tijelu. Kontraproduktivno je piti manje vode tokom dana. Alkohol takođe treba da izbjegavate.

Nasuprot tome, magnezijum pomaže tijelu da izbaci višak vode.

Namirnice koje same po sebi sadrže dosta vode – i na taj način pomažu u ispiranju iz tijela – takođe su korisne. To uključuje krastavce, lubenice i bundeve.

Korisno je piti čaj od koprive, mente ili kleke. (novi.ba)