Ova biljka je EFIKASNA u borbi protiv akni i podstiče MRŠAVLJENJE: Napravite svoju SAVRŠENU MASKU za lice ili NAPITAK

Zanimljivosti

Ova biljka je EFIKASNA u borbi protiv akni i podstiče MRŠAVLJENJE: Napravite svoju SAVRŠENU MASKU za lice ili NAPITAK

Karanfilić ili clavus, u prevodu ekser, svojim izgledom liči na tako nešto, a pored upotrebe u kulinarstvu, jako je značajan za zdravlje ljudi.

Karanfilić je jako prijatnog mirisa, dok mu je ukus istovremeno gorak i sladak. Najvažniji sastojak karanfilića je eugenol koji ima protivupalno dejstvo.

Ova biljka sadrži minerale kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen. Bogat je i vitaminima, među kojima ima najviše vitamina C, B6, E, K, forlnom kiselinom, riboflavinom i niacinom.

Može se upotrebiti:

1. Kod zubobolje i lošeg zadaha

Karanfilić je poznat po tome da ima jako antibakterijsko dejstvo. Jednostavno ćete ga koristiti tako što stavite biljku na desni, što bliže bolnom području, ulje koje se ispušta će desni jako brzo upiti i tako ćete smanjiti osjećaj bola.

2. Za njegu kože

U kombinaciji sa limunom i medom je idealno rešenje za akne. Pogodan je za mazanje po licu i daje koži ljepši izgled. Kašičica mljevenog karanfilića, kašičica meda i 2-3 kapi limunovog soka su vam potrebni za masku koju ćete držati oko 20 minuta na licu za bolji efekat u borbi protiv akni.

3. Za mršavljenje

Pomaže u varenju hrane, ubrzava metabolizam i jača imunitet. Smanjuje osjećaj nadimanja i mučnine. Najlakše ćete ga koristiti ako pomješate po 30 grama karanfilića, cimeta i đumbira, sve to razmutite u 2dl vode i pijete jednu kašiku prije doručka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)