AKO VAS LEĐA ČESTO BOLE, EVO ŠTA TO MOŽE BITI: Imamo rješenje

Zdravlje

AKO VAS LEĐA ČESTO BOLE, EVO ŠTA TO MOŽE BITI: Imamo rješenje

Čak i kada niste posebno fizički aktivni, niti istegli mišić ili se preterano naprezali, bol u leđima zna da se prikrade. Saznajte šta ga uzrokuje i kako da ga spriječite.

Svakome se od nas desilo da nas bole leđa, i to ne u situacijama kada smo se fizički naprezali, nešto teško dizali… Razlozi za ovu vrstu tegobe mogu da budu razčličiti – od prehlade, preko pretjeranog ležanja, pa do najobičnijeg nošenja teške torbe… Uzroke često i ne povezujemo sa bolovima, a ljekari su naveli nekoliko najčešćih…

Ljekari kažu da veoma lako možete da se oslobodite bola, samo treba da usvojite ovih pet pravila i poboljšaćete zdravstveno stanje…

Zagrijte donji dio leđa

Neka vam donji dio leđa bude utopljen. Čim napolju zahladi, obucite se u skladu sa temperaturom, nemojte da se uzdate da će otopliti popodne. Čak i kratke šetnje na ulici u neprikladnoj odjeći mogu da izazovu brojne neprijatne, čak i opasne bolesti. Jedna od tegoba koja je moguća da se javi jeste spazam, odnosno grč kičmenog mišića.

Ne nosite teške torbe preko ramena

Takav teret ima izuzetno negativan uticaj na kičmu, a prvenstveno narušava držanje. Glavobolje su takođe česta posljedica ove loše navike. Mnogo je bolje po telo da nosite teret u rancu, gde je težina ravnomerno raspoređena.

Pravite pauzu kad radite za stolom

Ako mnogo vremena provodite za stolom, radite kancelarisjki posao, veoma je važno da s vremena na vreme pravite pauze. Hodajte, čučnite nekoliko puta, razgibavajte ruke… Svaka fizička aktivnost će biti korisna za zdravlje leđa. Možete da i sami sebi masirate vrat, tako ćete normalizovati cirkulaciju i poboljšati dotok krvi u mozak.

Spavajte na tvrdom dušeku

Meki dušeci su možda udobniji, ali su za leđa pogubni. Posebno su opasni kreveti sa oprugama kao i viseće mrežice u kojima se leđa snažno savijaju prilikom ležanja.

Redovno mijenjajte položaj tela

Sjedeći, stojeći ili ležeći, pokušajte da se ne zadržavate dugo u jednom položaju. Redovno menjajte položaj tijela i dajte leđima priliku da osjete pokret, da budu u pozi koja je za njih udobnija.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)