OVA BILJKA JE SPAS ZA KAMENAC U BUBREGU: Organizam će se preporoditi, evo kako je trebate spremiti

Zdravlje

OVA BILJKA JE SPAS ZA KAMENAC U BUBREGU: Organizam će se preporoditi, evo kako je trebate spremiti

Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mjestu

Obzirom na obilje vitamina koji su sadržani u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvijek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, sprječava upalne procese u organizmu.

Još su stari Grci prepoznali ljekovitost koprive i koristili je u svrhu masaže protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom. Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospješuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Djelotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate…

Ona pozitivno djeluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, bolesti jetre, žuči i slezene, kod loša probava, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Delotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprječava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva.

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani prije cvjetanja su najukusniji za konzumaciju i imaju najjače dejstvo. Idealno vrijeme za berbu lista koprive je proleće kasno proljeće, prije cvjetanja, a može se brati i u jesen prije formiranja semena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Ukoliko želite da imate domaću koprivu tokom cijele godine, listove koprive možete osušiti u hladovini, na prozračnom mjestu, pa je tako osušane odložite u platnene kutiije ili vreće. Korijen se vadi u proljeće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mjestu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)