Devojčica pojela LIZALICU i jedva ostala živa: Već je bila HLADNA, u stomaku su joj otkrili nešto užasno

Svijet

Devojčica pojela LIZALICU i jedva ostala živa: Već je bila HLADNA, u stomaku su joj otkrili nešto užasno

Dvogodišnja devojčica iz Sirije hitno je prevezena u bolnicu nakon što je izgubila svest. Lekari su rekli da je bila već hladna na dodir. Njeni su roditelji otkrili da se prethodnog dana žalila na bolove u stomaku, povraćala i do osam puta, kao i da je dobila temperaturu.

Takođe su rekli da je njihova ćerka progutala štapić od lizalice šest meseci ranije. Štapić od 7 cm tada joj je blokirao dušnik i nije mogla da diše, ali lekari u to vreme nisu smatrali da ima razloga za paniku i jednostavno su rekli roditeljima da bi devojčica sama trebala da ga izbaci i da prate njen izmet.

Nakon što je mesecima posle primljena u bolnicu bez svesti, lekari u Univerzitetskoj bolnici u Alepu napravili su joj ultrazvuk kako bi otkrili glavni uzrok stanja. U šupljini između creva i drugih organa uočeno je gomilanje tečnosti. što je znak perforiranog creva.

Hirurzi su izvukli tečnost kako bi smanjili pritisak i omogućili da se protok krvi stabilizuje pre nego što su je operisali. Potom su otkrili da joj je štapić od lizalice probušio ileum, poslednji deo tankog creva.

Pomno je praćena na jedinici intenzivne nege nekoliko dana pre nego što su je lekari otpustili. Devojčica se potpuno oporavila , a njen je slučaj zabeležen u naučnom časopisu.

Za daku je izbegla komplikacije koje su mogle da je ubiju da nije bila pravilno lečena, rekli su.

– Perforacija ileuma nastala nakon gutanja stranog tela retka je komplikacija opasna po život koja zahteva hiruršku intervenciju. U našem slučaju, progutani predmet koji je prouzrokovao povredu bio je plastični štapić od lizalice, šupalj i dug 7 cm, promjera 2 mm. Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljeni slučaj pedijatrijske perforacije ileuma zbog progutanog štapića od lizalice – naveli su lekari u izveštaju.

Slučaj djevojčice zabeležen je u zborniku naučnih radova “Journal of Pediatric Surgery Case Reports”. (objektiv.rs)