ZNATE LI ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO JEDETE 6 SUHIH ŠLJIVA DNEVNO: Poslije ovoga ćete dobro razmisliti

Zdravlje

ZNATE LI ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO JEDETE 6 SUHIH ŠLJIVA DNEVNO: Poslije ovoga ćete dobro razmisliti

Kako starimo, tako se i naš organizam mjenja, pa je ponekad potrebno poboljšati zdravlje pomoću ishrane i fizičke aktivnosti.

U zrelijim godinama kosti postaju krhkije, dolazi do bržeg starenja kostiju, pa je bitno da na određene sastojke u ishrani obratite pažnju.

Tokom detinjstva gotovo svi smo pili što više mijleka koje je prepuno kalcijuma i podržava zdravlje kostiju, međutim, u starijem dobu ljekari savjetuju konzumiranje suhi šljiva.

Stručnjak za ishranu Loren Manaker kaže da posebnu pažnju treba da obratite na vitamin K, magenizijum, kalijum i bor. Ona takođe savjetuje da u svoje napitke uključite suhe šljive kako biste spriječili starenje kostiju.

– Podaci pokazuju da adekvatan vitamin K može povećati mineralnu gustinu kostiju, a kalijum može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju. Suhe šljive sadrže i fenolna jedinjenja koja mogu blokirati resorpciju kostiju i podržati njihovu izgradnju – kaže ona.

U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su jele 50 grama suhih šljiva svaki dan (otprilike 5, 6 komada) imale su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u poređenju sa onima koje nisu jele ovo voće. One dame koje su jele suhe šljive takođe su doživjele značajno smanjenje serumskih nivoa markera metabolizma kostiju.

Šta će se dogoditi ako jedete 6 suhih šljiva dnevno

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients sugeriše da konzumiranje suvhh šljiva takođe može poboljšati zdravlje kostiju muškaraca. Muškarci koji su tri mjeseca jeli 50 do 100 grama suhih šljiva dnevno zabilježili su pozitivan učinak na metabolizam kostiju.

– Dosljedna upotreba suhih šljiva može pomoći u spriječavanju gubitka koštane mase, posebno u starijoj populaciji. Za zdravlje kostiju, smuti od suhih šljiva može biti osvježavajući, prirodno sladak, zdrav napitak za kosti koji je prepun važnih hranljivih materija, fenola, vlakana, bez dodatog šećera. Savršena kombinacija za održavanje zdravlja kostiju – kaže Manaker.

Možete eksperimentisati s receptima za smuti dodavanjem suhih šljiva raznim kombinacijama hrane.

– Od kombinacije banane, badema i suhih šljiva, do zelenog smutija sa suhim šljivama, keljom, bananom i mlijekom, ne postoje stroga pravila za pripremu smutija – objašnjava Manaker.

Ipak, ona je podjelila jedan posebno uspešan i ukusan recept, a evo i kako da ga pripremite.

Sastojci:

4-5 komada suhih šljiva bez koštica

1 prethodno zamrznuta banana

¾ šolje bademovog mlijeka

½ kašike prirodnog bademovog ulja

¼ kašičice cimeta

½ šolja leda

Potrebno je sve sastojke staviti u snažni blender, usitniti ih i miksati dok se sastojci ne sjedine. Smuti se zatim može servirati u čaši, uz garanciju ukusa i niza zdravstvenih prednosti. (novi.ba)