Monika na aerodromu shvatila da NE MOŽE da putuje: Na ovaj DETALJ u pasošu niko ne obraća pažnju

Zanimljivosti

Monika na aerodromu shvatila da NE MOŽE da putuje: Na ovaj DETALJ u pasošu niko ne obraća pažnju

Ovo važi za sve zemlje koje nisu u Evropskoj uniji

Monika Šo (19) bila je primorana da otputuje 650 milja u Glazgov da obnovi pasoš, nakon što je prekršila tromesečno pravilo.

Ona je, naime, htela da otputuje iz Mančestera za Portugal 30. aprila, ali nije shvatila da je njen pasoš nevažeći tri meseca pre isteka datuma na kom piše do kad pasoš važi (u ovom slučaju 21. jul) i da za to vreme ne sme da putuje.

Pokušala je da dobije brzi termin u Liverpulu, ali jedini dostupan bio je u Glazgovu, dok je cena putovanja iznosila dodatnih 400 funti.

Ljudi koji iz Britanije putuju u šengenski prostor EU, koji uključuje Portugal i 25 drugih evropskih zemalja, moraju imati pasoš koji važi najmanje tri meseca od dana kada planiraju da odu, navodi se na veb stranici vlade.

Monika je iz Severnog Velsa prvobitno trebalo da odleti za Albufeiru za svoj 18. rođendan, ali je u dva navrata odložen put zbog kovida.

Ovog puta, nije joj preostalo nipšta drugo nego da otputuje u Škotsku i uz ceo aranžman plati dodatnih 177 funti za obnavljanje pasoša. Rekla je da je aviokompanija “Jet2” nije obavestila da bi mogla da bude odbijena na gejtu kada su joj izdali karte za ukrcavanje.

Međutim, turistička kompanija je tvrdila da avio-kompanija ne može proveriti pravu validnost putne isprave klijenta dok se ona fizički ne pregleda na aerodromu.

– Kada se klijent čekira onlajn, ne postoji način da avio-kompanija može da proveri pravu validnost putne isprave klijenta dok se ona fizički ne pregleda na aerodromu. Kao deo naše komunikacije pre polaska, uvek podsećamo klijente da provere validnost svog pasoša, u skladu sa savetima Vlade. Takođe ih upućujemo na našu stranicu sa zahtevima putovanja, gde mogu pronaći više informacija o tome kako da obezbede da njihov pasoš bude validan i da je u skladu sa savetima Vlade – naveo je portparol avio-kompanije. (objektiv.rs)