SVI JOGURT PIJU ZA DORUČAK, A TO JE VELIKA GREŠKA: Sve što je zdravo u njemu ste bacili, samo ovako je zdrav

Zdravlje

SVI JOGURT PIJU ZA DORUČAK, A TO JE VELIKA GREŠKA: Sve što je zdravo u njemu ste bacili, samo ovako je zdrav

Nutricionisti preporučuju da posljednji obrok u danu bude najmanje dva sat prije dolaska u krevet. Većina hrane, ako se jede kasno, goji i izaziva nadmanje.

Međutim, kiseli (fermentisani) mliječni proizvodi su jedne od rijetkih namirnica koje mogu da se konzumiraju uveče, bez straha da će narušiti kvalitet sna.

U ovi grupu namirnica spadaju pavlaka, kefir, svježi sir, kiselo mleko, jogurt, a njihova korist po zdravlje je višestruka – normalizuju probavni sistem, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, čtite crijeva od parazita… Međutim, da biste izvukli maksimum iz njih, morate da znate u koje doba dana i u kojim količinama je najbolje da jedete i pijete ove namirnice.

Po riječima stručnjaka, fermentisani mleijčni proizvodi su nevjerovatno korisni za zdravlje, prvenstveno poboljšavaju rad sistema za varenje, što najviše zavisi od sadržaja korisnih supstanci kao što su proteini, kalcijum (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterije.

Ove namirnice su glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Koliko će biti korisne za zdravlje zavisi i od vremena kada ih konzumirate, kažu nutricionisti.

Preporuka je da se uzimaju najmanje sat i po nakon glavnog obroka. U suprotnom, blagotvorno dejstvo bifidobakterija na probavni sistem će biti oslabljeno.

“Kiseli mliječni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mliječne proizvode uzimate na prazan stomak”, kažu stručnjaci.

A da bi poboljšali rada cijreva, ove namirnice je potrebno uzimati najmanje dve nedelje, a evo i koja dnevna količina se preporučuje:

Kefir, jogurt i kiselo mlijeko – 1-2 čaše dnevno;
Svježi sir, pavlka (2,5 odsto masti) – 100 grama dnevno. (novi.ba)