EVO ŠTA VAM SE DEŠAVA U TELU AKO SU VAM STOPALA HLADNA: Doktorka upozorila na NEKOLIKO SIMPTOMA

Zdravlje

EVO ŠTA VAM SE DEŠAVA U TELU AKO SU VAM STOPALA HLADNA: Doktorka upozorila na NEKOLIKO SIMPTOMA

Londonska doktorka Dina Goil kaže da su hladna stopala ponekad simptomi slabe cirkulacije, anemije, dijabetesa, hipotireoze, Rajnaudovog sindroma i nekih manje poznatih stanja

Ako su vam stopala stalno hladna, to može da bude posledica niskih zimskih temperatura, ali i znak da imate nekih zdravstvenih problema.

Dok za neke to može biti normalna telesna reakcija, prema nekim naučnicima hladna stopala bi mogla da budu i nasleđena karakteristika.

No, neretko su hladna stopala simptom nekih bolesti i zdravstvenih problema, a među najčešćima su slaba cirkulacija u udovima ili slab osećaj u nervima.

Londonska doktorka Dina Goil kaže da su hladna stopala ponekad simptomi slabe cirkulacije, anemije, dijabetesa, hipotireoze, Rajnaudovog sindroma i nekih manje poznatih stanja.

Kako ih zagrejati?

“Kad kažemo da su hladna stopala posledica slabe cirkulacije, to znači da topla krv ne dolazi redovno u stopala te su ona neizbežno hladnija od ostatka tela”, pojašnjava dr. Goil.

Ona dodaje da bismo, ako se ovo često dešava i ne možemo da ugrejemo stopala, trebalo da potražimo savet lekara.

Kako bi zagrejali naša stopala možemo da pokušamo nekoliko različitih metoda:

Masaža stopala kako bi se podstaknula cirkulacija bi mogla da nam pomogne, kao i nošenje toplih čarapa, na primer vunenih umesto pamučnih i nošenje obuće koja zadržava toplinu.

Ako ovo nije dovoljno uvek možemo da počnemo da koristimo termofor ili grejač za stopala, a veoma je važno da tokom kišnih dana ne nosimo obuću koja može da propusti vodu i pokvasi nam stopala, kao i da smanjimo unos kofeina jer on uzrokuje sužavanje krvnih sudova što može da smanji dotok krvi u noge i ruke, piše Haber. (Espreso.co.rs)