MLADI KROMPIR SVI VOLE, A EVO ZAŠTO GA NIJE DOBRO JESTI: Poslije ovoga ćete dobro razmisliti

Zdravlje

MLADI KROMPIR SVI VOLE, A EVO ZAŠTO GA NIJE DOBRO JESTI: Poslije ovoga ćete dobro razmisliti

Krompir je namirnica koja ima visok glikemijski indeks

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom podstiču gojenje i podstiču rast nivoa glukoze u krvi.

U krompiru ima više glukoze nego u šećeru. Ljudi često griješe, jer ne razmišljaju o bijelom krompitu kao nečemu slatkom. Ispada da je skrob u krompiru sastavljen od dugih nizova glukoze. Pošto se skrob iz krompiroa brzo vari, glikemijski indeks krompira je skoro isti kao onaj od samo glukoze. Glikemijski indeks glukoze je 100, a krompira od 80 do 90.

Saharoza (običan kuhinjski šećer) je, sa druge strane, molekul disaharida (dva šećera) sastavljen od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze spojenog zajedno.

Fruktoza se različito obrađuje u telu od glukoze i ne utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, fruktoza izaziva probleme kada je unosite previše.

Dakle, ispada da je 28 grama ugljenih hidrata od krompira, ima dvostruko više glukoze od 28 grama šećera.

Najvažnije je zapravo kako tijelo reaguje na krompir, ali to možete saznati samo uz pomoć merača glukoze u krvi. Ovo je naročito važno ako ste u rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa ili ako imate neki tip dijabetesa. Visoki krvni šećeri uzimaju danak vašem telu, što povećava verovatnoću da ćete izazvati više štete na pankreasu i trpeti više od komplikacija od dijabetesa. (novi.ba)