Prizor kraj hrvatske obale PREPAO ribolovca: Bilo je OGROMNO i sve mu je pokidalo (VIDEO)

Svijet

Prizor kraj hrvatske obale PREPAO ribolovca: Bilo je OGROMNO i sve mu je pokidalo (VIDEO)

Morska neman iznenadila je iskusnog pomorca koji se obratio stručnjacima da je identifikuju

Ribolovac iz Sukošana u Hrvatskoj nedavno je imao susret sa prilično velikom ajkulom. Zakačila se na udicu namenjenu tunama i pokidala pribor.

U nameri da sazna o kojoj se ribi radi, obratio se portalu “Morski.hr”.

– Snimio san ovo u sredu ispod Žirja. Veličina beštije je preko 2 metra i 100 kg. A uzeo mi je jedan štap i napravio krug, pa sve najlone pokidao kad je krenuo. Biće 300-400 evra štete da mi je napravio; sve najlone, olova itd. – rekao je Andreas Matanov, profesionalni tunolovac i kapetan jednog od 12 “Icaat” brodova u Hrvatskoj.

Iako smatra da se ne radi o uobičajenoj jadranskoj vrsti modrulj, već vrsti mako, za mišljenje su na ovom hrvatskom portalu pitali uglednog svetskog stručnjaka za ajkule.

– Da bismo pravilno identifikovali vrstu, potrebno je obratiti pažnju na diskriminatorne morfološke osobine, ali i samo kretanje životinje. Tako, ajkula na snimku ima vitko i vretenasto telo sa izduženim i uskim prsnim perajima čija dužina vidno premašuje ukupnu dužinu područja glave, koja nije u toj meri zašiljena kao kod morskog psa mako – rekao je u svojoj analizi zaštitno lice Nešnal Džiografika, Andrej Gajić.

On primećuje da su škržni prorezi znatno manji.

– Prva leđna su zaobljena i bliža je trbušnim nego prsnim perajama, dok je druga leđna peraja znatno veća nego što bi bila kod mako morskog psa. Nadalje, pre početka repnog peraja nema upečatljivog proširenja (kao što je to slučaj sa mako), dok se samo repno peraje završava dugim režnjem i nije mesečasto kao kod maka – izjavio je stručnjak.

Na snimku takođe vidimo nekoliko jedinki latinskog naziva “naucrates ductor” koje neretko prate modrulje i njima srodne vrste, a tek sporadično lamnide.

– Obratite li pažnju na položaj prsnih i dorsalnih peraja, zatim na repno peraje, a i skržne otvore, jasno je da nije mako i da je ovo modrulj. I ne verujem da je taj sa snimka imao više od 35 kg. Recimo ovaj kojeg smo proučavali i što ga držim u ruci deluje ogromno a imao je tačno 13.2 kg. Neka je i taj imao između 165 i 175 cm, to je oko 25 do 32 kg – pojašnjava Gajić. Da bi imao 100 kg, treba da ima barem 250 cm dužine, a prema ovom snimku, sumnjam da je toliki – pojašnjava Gajić za “Morski.hr”.

Ipak, Andreas Matanov kaže da je na videu teško odrediti veličinu, ali tvrdi da je ajkula bila zaista velika.

– Imao sam na udici i veće primerke modrulja i lisice, a ovaj je imao preko 2 m, do 2,5 m. Uhvatio sam ispod Istre 11 komada u jednoj noći. Na stotine sam ih imao na udici. Znam o čemu pričam kad sam rekao da ima preko 100 kg, a isto tako znam da ne želite da plašite ljude pred turističku sezonu – rekao je on na kraju razgovora. (objektiv.rs)