PROŠIRENE VENE “PEKU” KAD JE TOPLO, A EVO KAKO DA IZBJEGNETE POGORŠANJE: Primijenite ovih 5 pravila tokom ljeta

Zdravlje

PROŠIRENE VENE “PEKU” KAD JE TOPLO, A EVO KAKO DA IZBJEGNETE POGORŠANJE: Primijenite ovih 5 pravila tokom ljeta

Osobe koje imaju problema sa proširenim venama nimalo se ne raduju dolasku toplog vremena i visokim temperaturama. Toplota širi krvne sudove i pojačava tegobe kao što su bol, svrab, osjećaj žarenja, pečenja i težine u nogama…

Drugim riječima, ko ima vensku bolest, neminovno dolazi do pogoršanja, mogu se javiti upale, venski ekcemi, odnosno crvene fleke na nogama. To su tegobe koje se značajno pogoršavaju u ljetnjem periodu, i pacijenti često kažu kada dođe ljeto, da im je tad najgore.

Kako izbjeći pogoršanje?

Doktori su otkrili kako da izbjegnete pogoršanje proširenih vena na vrućini. Kod ovog stanja neophodno je da “djelujete” u nekoliko pravaca odjednom, prije svega treba da promijenite ishranu i pijete više tečnosti.

Visoka temperatura doprinosi još većem širenju vena, a krv teče mnogo sporije, što može da dovede do pojave krvnih ugrušaka. Takođe je preporuka i da se više krećete, da budete fizički aktivniji, a stručnjaci preporučuju plivanje, biciklizam i planinarenje. Takođe je važno uzimate više tečnosti, ne boravite previše na suncu, kao i da se tuširate (posebno noge) naizmenično toplom i hladnom vodom. (novi.ba)