“Svaki dan mi je košmar”: Našla TELO ćerke (16) pored DEZODORANSA, odmah je znala šta se desilo

Svijet

“Svaki dan mi je košmar”: Našla TELO ćerke (16) pored DEZODORANSA, odmah je znala šta se desilo

Opasan trend, koji može imati fatalne posledice, je u porastu među tinejdžerima

Jedna majka iz Australije ušla je u sobu svoje ćerke i zatekla je mrtvu, kako leži licem nadole, dok je pored nje bila konzerva spreja, prenosi San.

En Rajan je pronašla svoju Bruk (16) sa dezodoransom i kuhinjskom krpom ispod lica u njihovom domu u Novom Južnom Velsu početkom februara. Ispostavilo se da je tinejdžerka, koja je bila talentovana sportistkinja i dobra studentkinja, šmrkala aerosol kojim je natopila krpu, izveštava Sidni Morning Herald.

Zloupotreba dezodoransa je, kako navodi ovaj list, postala opasan trend u Australiji, a stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da je u porastu među decom i tinejdžerima.

En i njena ćerka su bile napolju celo jutro 3. februara da bi Bruk vežbale vožnju. Devojka je te noći trebalo da otputuje za vikend pre povratka u školu, ali se onda desila tragedija.

– Probudim se i mislim na nju, odem da spavam i opet mislim na nju. Toliko želim da je vratim ali jednostavno ne mogu. Svaki dan mi je košmar – rekla je skrhana majka za lokalne medije.

Bruk je planirala da studira i postane pravnica, fizioterapeut ili kozmetičarka, ali se tokom pandemije borila sa anksioznošću zbog ekstremno oštrih mera koje je uvela tamošnja vlada.

– Bila je prelepa devojka sa zlatnim srcem, koja svima jako nedostaje. Bila bi potpuno uništena kada bi saznala kakav je negativan uticaj njena smrt imala na toliko puno ljudi – dodala je En.

Izveštaj mrtvozornika još uvek nije dostavljen, ali En veruje da je u pitanju takozvani “sindrom iznenadne smrti” kao posledica šmrkanja. To je potencijalna posledica udisanja aerosola. Njeno telo bilo je prekriveno modricama, što sugeriše da je imala srčani udar.

Majka nije imala pojma da se njena ćerka drogira na ovaj način i podelila je svoju priču kako bi upozorila druge roditelje na opasnost.

Dr Ingrid Berling, klinički toksikolog u Informacionom centru za otrove Novog Južnog Velsa, pronašla je alarmantne dokaze o porastu upotrebe inhalatora među mladima i decom u Australiji.

Naime pozivi njenoj instituciji povodom upotrebe aerosola skoro su se udvostručili.

Toksikolog je rekla da je najteži potencijalni ishod ovakve inhalacije sindrom iznenadne smrti, kako je verovatno Bruk umrla.

Iako je ovo retko, može se desiti bilo kome u bilo kom trenutku, bez obzira na učestalost upotrebe.

Ostali negativni efekti mogu biti pomućenje svesti, napadi, mučnina i povraćanje. Redovna upotreba može izazvati oštećenje mozga. (objektiv.rs)