Znate li zašto biste trebali pojesti jaje svaku večer prije spavanja?

Zdravlje

Znate li zašto biste trebali pojesti jaje svaku večer prije spavanja?

Je li tvrdo kuhano jaje najbolje što možete pojesti prije spavanja? Nick Bitz, naturopat, kuhar i autor Youtheory tvrdi da bi jaje (kuhano ili pečeno) bilo dobro pojesti prije spavanja, piše Well and Good. “Jaje kao izvor bjelančevina prije spavanja moglo bi vam pomoći da zaspite bolje”, kaže.

“Otkrio sam ako pojedete malo proteina prije spavanja, oko 6 grama proteina što je ekvivalent jednom jajetu, omogućit ćete dobru ravnotežu šećera u krvi tijekom većine noći”, rekao je Bitz za Well+Good Talk u New Yorku. Žene su posebno podložne deregulaciji glukoze, objasnio je i dodao da onda tijelo kao odgovor proizvodi hormon stresa koji vas može probuditi.

Samo šest grama proteina može vas uspavati tijekom cijele noći, ako ne želite jesti kajganu, možete proteine unijeti u organizam i u drugim oblicima. Na primjer, indijski oraščići, velika šoljica grčkog jogurta ili 1/2 šoljica pečenog slanutka – to je trik koji će vam pomoći da prije spavanja unesete kvalitetnu hranu. Uz malo sreće i proteina spavat ćete cijelu noć.

Važno je s čime ih jedete

Jaja su odlična opcija za ljude koji žele unijeti proteine i druge vitamine. Međutim, mnogi čine pogrešku jer dodaju mlijeko ili vrhnje u nadi da će dobiti tu savršenu teksturu jela. Nažalost, vrhnje je bogato zasićenim masnoćama, što dovodi do povećanja kolesterola, što nije najbolje za naše zdravlje. Zato bi bilo dobro paziti na koje načine ćete jesti jaja.

Kako je rekla nutricionistkinja Matković Melki treba razmisliti koliko jaja se konzumira dnevno. “Ako su dio uravnotežene prehrane jaja se mogu redovito konzumirati, točan broj jaja tjedno ovisi prije svega o zdravstvenom statusu osobe, dobi, spolu i razini tjelesne aktivnosti, ali i o ostatku prehrane koji konzumira i s kojim namirnicama ta jaja kombinira”. (novi.ba)