Sa lijepim i toplim vremenom dolaze i zmije: Kako da se sačuvate!

Svijet

Sa lijepim i toplim vremenom dolaze i zmije: Kako da se sačuvate!

“Nema potrebe za panikom, ali oprez je neophodan. Poznato je da se zmije više boje od ljudi, nego mi od njih. Ukoliko odlazite u prirodu nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju pokušajte da je zaobiđete”, poručuju oni.

Kako kažu, ne pokušavajte da je otjerate i tučete štapom. Također, dok šetate šumom bilo bi dobro da pravite malo jače korake ili da lupkate nekim štapom kako bi zmija osjetila vibracije i pobjegla prije nego što naiđete na nju.

“Kada ostavljate odjeću ili obuću na mjestima koja su dostupna zmijama, prije nego što se obučete dobro pregledajte garderobu kako bi bili sigurni da se zmija nije negdje uvukla. Na području NP Tara registrovano je 10 vrsta gmizavaca, odnosno pet vrsta zmija od kojih je samo jedna otrovnica – poskok”, napominju u NP Tara.

Poskok je najrasprostranjenija, najduža i najopasnija evropska otrovnica. Odrasle jedinke narastu oko 65 centimetara, mada mogu da dostignu i 100. Na glavi ima izraštaj u obliku “roga”. Mužjaci su pepeljastosivi, a ženke su najčešće smeđe, sivosmeđe ili crvenosmeđe, sa izraženom romboidnom šarom na leđima. Zabilježen je mali broj poskoka koji nisu imali svoj karakterističan “rog”.

Poskok je prilično trom i nije agresivan, a kada je uznemiren počinje da sikće i pokušava da pobjegne. Nasuprot vjerovanju, poskok ne umije da skače.

Međutim, može da smota zadnji dio tijela, pa onda uzdigne prednji i brzo ga izbaci naprijed da ugrize žrtvu, zbog toga se stiče utisak da “skače”. Doseg takvog “skoka” je 40 centimetara. Otrov mu je izuzetno snažan, a ujeda samo kada je u opasnosti. Smrtni ishodi kod ljudi su izuzetno rijetki.

Hrani se sisarima, gmizavcima, rjeđe mladuncima ptica. Prirodni neprijatelji su mu kune, divlje svinje, ježevi, neke vrste ptica poput čaplji, vrana i grabljivica. U NP Tara se sreće na suhim, kamenitim i dobro osunčanim mjestima. Vrsta je zaštićena prema nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu, piše Telegraf.rs. (novi.ba)