7 PROLJETNIH NAVIKA KOJE ČUDOTVORNO DJELUJU NA ORGANIZAM: Potrebno vam je samo 30 minuta dnevno

Zdravlje

7 PROLJETNIH NAVIKA KOJE ČUDOTVORNO DJELUJU NA ORGANIZAM: Potrebno vam je samo 30 minuta dnevno

Stručnjaci savetuju da nakon zime tokom koje je većina ljudi bila manje aktivna ponovo probudimo svoj organizam i okrenemo se zdravim navikama i aktivnostima. Proleće je idelano vreme da se uvedu upravo nove zdrave navike u svakodnevicu.

Stručnjaci sa klinike za dijetu ”Mejo” objašnjavaju na koji način je najbolje obnoviti i pokrenuti zdrave navike, pogotovo u proleće. Doktor, ujedno i direktor ”Mejo” klinike, Donald Hensrud objašnjava da uvođenja novih navika ne predstavlja klasičnu dijetu ili redukovanje telesne težine, već je to program promene načina života koji naglašava zdravu ishranu.

”Stvaranje novih navika nije nimalo lako, a raskidanje sa starijm je još teže”, napominje Hensrud.

Stoga stručnjaci okupljeni oko nutricionista i doktora preporučuju sedam zdravih prolećnih navika uz pomoć kojih ćete se bolje osećati.

Kupuj domaće i lokalno

Proleće je period kada se na pijacama može naći raznovrsnija ponuda nego inače. Domaće voće i povrće, kao i ostale namirnice su ukusnije i bogatije hranljivim materijama, stoga ovo predstavlja prvi korak ka zdravijem načinu života. Takođe, kupovinom domaćih proizvoda na taj način podržavate i jačate lokalnu privredu.

Jedite sezonske proizvode

Kupovanje i konzumiranje sezonskih namirnica, pogotovo u proleće omogućava da u organizam unosite najsvežije i najhranljivije proizvode.

Odlučite se za prirodne šećere

Nakon zimskog mirovanja potrebno je očistiti organizam stoga sručnjaci preporučuju da klasično konzumiranje šećera zamenite svežim voćem.

Unapred pripremite namirnice

Stručnjaci predlažu da vaš frižider organizujete i unapred pripremite-odložite prethodno narezano povrće, umake i lake ostatke obroka kako biste u toku nedelje mogli lako da iskombinujete prethodno pripremljene namirnice i konzumirate

Redovno trenirajte

Svakog dana izdvojite barem 30 minuta za fizičku aktivnost. Ne morate da pravite detaljan plan vežbi, već je dovoljno izaći napolje i prošetati.

Izađite napolje

Za pad imuniteta ili jačanje menatalnog zdravlja priroda je jedna od najboljih recepta. Iako živite u gradu, izlazak u park i boravak u zelenom prostoru takođe pomaže da se osećate opuštenije i zadovoljnije.

Unosite svakodnevno vitamine

Bez obzira na godišnje doba, važno je na dnevnom nivou uzimati multivitamine. Oni zamenljuju i dopunjuje vitamine u vaš organizam koje niste mogli da uneste putem ishrane. (novi.ba)