EVO KAKO DA ZELENA SALATA OSTANE SVJEŽA DUŽE VREMENA- TRIK KOJI JE ZADIVIO DOMAĆICE : Evo šta vam je potrebno!

Zanimljivosti

EVO KAKO DA ZELENA SALATA OSTANE SVJEŽA DUŽE VREMENA- TRIK KOJI JE ZADIVIO DOMAĆICE : Evo šta vam je potrebno!

Recite zbogom vlažnim salatama! Uz par jednostavnih saveta, vašoj salati biće produžen vijek trajanja.

Čini se da se zelena salata “pokvari” čim je prvi put otvorite.

Obično se ili skupi ili sasuši i ovlaži i onda je neupotrebljiva. Skoro da se nikada ne desi da uspijete da potrošite cijelu salatu iz kesice prije nego što propadne.

Ali uz ove savjete, možete učiniti da traje malo duže nego inače.

Najbitnije i najlogičnije je da dobro pregledate salate u prodavnici i birajte samo onu koja je u vrhunskom stanju. Delikatno zelenilo poput rukole i bebi spanaća ima ograničenu otpornost. Listovi zelene salate koji su prethodno sasječeni već su u fazi propadanja, tako da je pametnije kupovati cijele glavice salate umjesto one u kesicama.

Ubacite ubrus u kesu sa zelenilom da odvučete vlagu i spriječite kvarenje. Uvjerite se da je temperatura u frižideru dovoljno niska. Ukoliko primjetite neki list da je počeo da truli, brzo ga uklonite jer on povlači i ostale listove za sobom. Postoji razlog zašto je mješavina salate u vrećicama tako popularna. Oni su zgodan i efikasan način da zadržite svježe zelenilo u kuhinji bez kupovine gomile različitog lisnatog povrća. Od toga da bude osnova za bogate salate do sastojka za smuti sa bogatim hranljivim sastojcima – mješavina različitih salata je idealna za sve, a već je isjeckana tako da nema potrebe da se maltretirate u kuhinji oko nje, već samo istresete iz kese.

Međutim, baš zelenilo u ovoj formi i u kesi se najbrže kvari, što često dovodi do toga da ni ne stignemo da ga pojedemo do kraja. Praktično možete da gledate u realnom vremenu kako se kesa šarenog, veselog mješanog zelenila salate brzo pretvara u vlažnu mrlju ljigave kaše smeđe nijanse.

Pored korišćenja ubrusa, uklanjanja trulih dijelova salate i podešavanja frižidera, vrlo je bitno da kesicu nakon upotrebe dobro, skoro hermetički zatvorite! Koristite štipaljke za kesice ili uređaj za hermetičko zatvaranje i to će sigurno produžiti životni vijek vaše salate uz savjete koje smo vam već dali! (novi.ba)