URASLE DLAKE – OVAJ TRIK KORISTE KOZMETIČARI: Evo na koji način možete da riješite problem i spriječite razvoj infekcije

Zdravlje

URASLE DLAKE – OVAJ TRIK KORISTE KOZMETIČARI: Evo na koji način možete da riješite problem i spriječite razvoj infekcije

Iako su najčešće estetski problem, urasle dlake mogu da naprave ozbiljniji problem u pojedinim slučajevima.

Evo kako možete da spriječite da do toga dođe i šta da uradite ako je dlaka već urasla
Nema žene koja se bar jednom nije susrela s uraslom dlakom na nogama ili na preponama. Ovo je prije svega estetski problem, ali može da se pretvori u ozbiljnijiu infekciju koja zahtjeva hiruršku intervenciju. Javlja se kao posljedica promjene pravca rasta dlake, prije nego što napusti folikul.

To vodi njenom izvijanju i rastu u suprotnom smjeru, ispod površine kože. Mjesto može biti bolno, otečeno, moguć je i iscjedak.Najčešće se javljaju kod ljudi koji imaju pojačanu maljavost i tamnu dlaku, usljed čestog trenja, brijanja i depilacije voskom. Ova dva načina uklanjanja dlaka iritiraju površiniu kože.

Savjeti da do urastanje dlake ne dođe:

– Piling

Prije brijanja obavezno nanesite piling koji će ukloniti izumrle ćelije kože ili je samo istrljajte frotirskom rukavicom.

– Ako koristite brijač, obavezno prije uklanjanja dlaka nanesite blagu pjenu za brijanje. Vodite računa da brijač bude oštar, jer će onaj stari više iritirati kožu, a veća je šansa da se posječete.

– Brijanje u pravom smjeru

Umjesto odozgo nagore, povlačite brijač niz dlaku.

Kako tretirali uraslu dlaku?

Za početak ne dirajte upalno mesto, ne „cijedite“ i ne stiskajte. Stavite toplu oblogu i ostavite da djeluje. To bi trebalo da otvori pore. Zatim uradite blagi piling i nanesite preparat sa salicilnom kiselinom. Dlaka bi trebalo da izađe na površinu. Tada je izvucite pincetom. Mjesto mažite antibiotskom mašću. Ako ni poslije ovog tretmana ne uspijete da riješite problem, obratite se kozmetičaru ili dermatologu. Uvijek postoji mogućnost da se razvije infekcija, pa je važno spriječiti je. (novi.ba)