“Mama, ljubio sam se sa Markom”: Beograđanku priznanje sina (3) NIJE zabrinulo – evo šta ju je ZGROZILO

Ispovijesti

“Mama, ljubio sam se sa Markom”: Beograđanku priznanje sina (3) NIJE zabrinulo – evo šta ju je ZGROZILO

Da li je ovakvo ponašanje za nekog prijatno ili neprijatno, zavisi od ličnih granica koje roditelji gaje u okviru svoje porodice

– Sin mi se pohvalio da se u vrtiću ljubio sa Markom, a onda sam saznala da se taj dečak redovno ljubi sa tatom u usta. Otud mu verovatno i ideja da svoje drugare takođe ljubi u usta.

– Sin koji ima tri godine, po povratku iz vrtića rekao mi je: “Mama, danas sam se ljubio s Markom”. Kada sam pitala kako, pokazao mi je da su se “cmoknuli” u usta. Posle nekoliko dana, dok smo mi roditelji čekali decu ispred vrtića, videla sam da se Marko i njegov tata isto pozdravljaju tako što se ljube u usta – ispričala je jedna mama.

Ova Beograđanka potpuno je mirno prihvatila informaciju koju je sin preneo. Priznaje da je bila iznenađena, ali ne i uznemirena, te nije smatrala da taj događaj iziskuje ikakvu reakciju.

Međutim, ono što joj nije bilo prijatno jeste pozdravljanje roditelja i deteta na ovaj način, a kako kaže, to u poslednje vreme sve češće primećuje. Da li je u pitanju još jedan od trendova koji smo preuzeli od holivudskih, instagram uzora pita se se ona, ali roditelji u Srbiji ranije nisu ljubili decu u usta, uočava.

– Ne postoje neka posebna istraživanja koja bi mogla da pretpostave kako ljubljenje usta roditelja i deteta utiče psihološki na dete, niti da li je to trend došao sa zapada ili postojao i ranije u našoj kulturi. Iskreno, ako postoji takvo neko istraživanje, ne znam za njega – rekla je Nikolina Milosavljević, diplomirani psiholog i savetnik za roditelje, pišu mediji.

Da li je ovakvo ponašanje za nekog prijatno ili neprijatno, zavisi od ličnih granica koje roditelji gaje u okviru svoje porodice.

– U nekim porodicama, postoje jasne granice gde se braća, sestre, kao ni roditelji i deca ne ljube u usta, već isključivo u obraz. U tim porodicama ljubljenje u usta je razervisano za partnere, odnosno supružnike i može imati seksualnu konotaciju ili to ne rade prosto da ne bi prenosili bakterije i viruse na decu. U drugim porodicama je ljubljene dece u usta pokazivanje bliskosti.

Međutim, jako je važno poštovati i detetove lične granice i ne insistirati na poljupcu u usta ukoliko dete to ne želi ili sklanja glavu – kaže psiholog.

Međutim, postavlja se pitanje, da li dete koje je kao malo naviknuto da se ovako izražava bliskost, prihvata isto ponašanje sa roditeljima i pri odrastanju.

– Kako dete odrasta i sazreva, ono i prepoznaje da li mu nešto prija ili ne. Ukoliko roditelji pokazuju razumevanje i poštovanje za detetove lične granice, dete će svakako samostalno reći ili pokazati da mu poljubac u usta sa roditeljem ne prija, i ne želi ga. Vrlo verovatno je da sa 13 godina više neće želeti da se “cmače” u usta sa roditeljima zato što će mu biti neprijatno. Potrebno je samo da roditelj ispoštuje detetove lične granice i ne insistra na tom ritualu – zaključuje Milosavljević.

A da li je međusobno ljubljenje u usta uobičajeno, urođeno ponašanje kojim deca izražavaju bliskost, ili jednostavno oponašaju ono što su videli kod odraslih?

– To je u većini slučajeva oponašanje odraslih ili nečega što su “uhvatili” na nekim drugim mestima i delovalo im je interesantno da probaju, recimo na televiziji i slično – kaže psiholog. (objektiv.rs)