OVO SU TRI GLAVNA SIMPTOMA DA STE DEHIDRIRALI: Trik koji traje jednu sekundu utvrdićete da li vašem organizmu treba tečnosti

OVO SU TRI GLAVNA SIMPTOMA DA STE DEHIDRIRALI: Trik koji traje jednu sekundu utvrdićete da li vašem organizmu treba tečnosti

Dehidracija predstavlja negativan balans vode u organizmu.

Naime, sve što treba da uradite jeste da da uštinete kožu na rucu. Koža sa normalnom elastičnošću brzo će da se vrati u uobičajen položaj, ali blaga dehidritacija prouzrokokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

To je jasan pokazatelj da je vrijeme za tečnost, no laiku nije uvijek lako da odredi stanje svoje kože.

Naravno, postoje i daleko bolji simptomi da je naš organizam žedan. “Prije bih dehidriranje povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta”, kaže njemački dermatolog dr. Kristof Libeh.

On savjetuje i da u vrelim danima moramo piti više od litar i po vode, što je najčešća preporuka o količini.

“Teško da možete popiti previše”, akcentuje.

Dr Libeh kaže da je voda najbolji način da osvježimo i spolja – vodom iz slavine pređite preko dlanova i podlaktica, to će učiniti da se osjećate prijatnije.

Ovaj njemački stručnjak ističe i da je najbolje izbjegavati sunce ili bar biti u hladu između 11 i 16 časova. Izlaganje suncu prije i poslije ovog period pomoći će vam da proizvedete dovoljnu količinu vitamin D i podignete nivo “hormona sreće”.

Ipak, nikako ne zaboravite da na lice i tijelo nanesete kremu sa zaštitnim faktorom. (novi.ba)

@dr.karanr

Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok

♬ Steven Universe – L.Dre

scroll to top