SVE VIŠE MLADIH DJEVOJAKA IMA ISTI PROBLEM, A EVO ZAŠTO JE OPASAN: Doktorica Vujović otkrila i caku za “infuziju dobrih hormona”

Zdravlje

SVE VIŠE MLADIH DJEVOJAKA IMA ISTI PROBLEM, A EVO ZAŠTO JE OPASAN: Doktorica Vujović otkrila i caku za “infuziju dobrih hormona”

Sve je više veoma mladih devojaka koje prestaju da dobijaju menstruaciju veoma rano, već i sa 18 godina. Prof. dr Svetlana Vujović, endokrinolog i članica Svetskog borda za menopauzu, u “Uranku” na K1, a ono što posebno zabrinjava je njena studija koja je dokazala da su žene koje tako rano uđu u menopauzu izloženije riziku do Alchajmernove bolesti.

“Zašto ima toliko žena koje rano gube menstruaciju? To smo primetili kod naših žena naročito posle bombardovanja. Imamo najveću bazu podataka u svetu koja se odnosi na taj poremećaj. Dešava se da u menopazu uđu devojke sa 18 godina i takva mlada žena izgleda lošije nego žena od 60 koja je u dobrom hormonskom statusu. Alchajmer se vezuje za stare ljude, a šta znači starenje? Starenje znači nečinjenje, a ja mogu da pomognem da neko živi kvalitetno, inače naše telo počinje da uništava sinapse u mozgu. Ako ništa ne radimo, biologija sve uništi, jer biologija smatra da joj ne treba čovek koji ne može da se reprodukuje”.

Prof. dr Vujović je istakla da je sa koleginicama sa “Torlaka” uradila studije koje nigde u svetu nisu rađene, a koje su istraživale vezu između žena koje rano uđu u menopauzu i Alchajmerove bolesti.

“Hteli smo da saznamo šta se to dešava u njihovoj krvi i da li možda već postoje faktori za Alchajmerovu bolest. I pokazalo se da su one već ugrožene, sa 18 ili 20 godina tim ulaskom u ranu menopauzu, i imaju povišene markere za razvoj Alchajmerove bolesti u narednih pet, deset ili 20 godina, ako ništa ne uradimo. I tada svaki razgovor o godinama pada u vodu, godine su samo puki brojevi. Dali smo im terapiju i posle šest meseci vratili smo sve na normalu. Ako su hormoni optimalni, možemo sve i treba mlade doktore da naučimo svemu što znamo. Mi treba da biramo kako ćemo da živimo, bez ograničenja. Kada bi nam hormoni bili u redu, ne bi bilo bolovanja, razvedenih brakova, bilo bi seksualnosti. Ja volim prevenciju i želim da ljudi budu savršeni”.

Profesorka Vujović podsetila je da se sa svojim timom saradnika u Nacionalnom centru za infertilitet i endokrinologiju pola bavi i muškarcima, jer je taj centar namenjen svima.

“Bavimo se time kako sprečiti Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest tako što ćemo testosteron držati pod kontrolom, kao i insulinsku rezistenciju. Pre 15 godina kada smo počeli da pričamo tome, rekli su mi da insulinska rezistencija ne postoji i da izmišljam. Cilj je utvrditi da li deca sa 15 ili 17 godina žive kvalitetno, imaju li normalnu telesnu težinu, da li devojčice imaju uredne cikluse, i tada otklanjati uzroke, u pubertetu. Imamo gojaznu decu. Insulinska rezistencija je uvod u šećernu bolest, i ishrana je ključna. Moramo se baviti time šta deca jedu i kako jedu, moramo im davati prave obroke u školama, uvesti ručak. Isto važi i za zaposlene, a sve se to može uz samo malo dobre organizacije. Moraju da se izbace prosti šećeri i moramo se mnogo više kretati. I san je ključan. Nužno je zaspati u 22 sata uveče. Ako ne, ruše se ritmovi hormona. Kada zaspimo u 22 sata to je kao da smo na infuziji dobrih hormona, nećemo biti gojazni i bićemo dobro raspoloženi”.

Doktorka je podvukla da je insulin jedan od glavnih faktora gojaznosti.

“Visoki insulin se luči ako pojedemo tortu ili ako se iznerviramo. Ili, ako zaspimo posle ponoći. Onda on obara nivo šećera u krvi, i tako danima… Zato prevencija mora početi od 18. godine pa nadalje, kod sve dece. Kod devojčica koje imaju problem sa menstruacijom ili dečaka koji imaju problem sa potencijom. Imala sam pacijenta od 25 godina koji ima problem sa potencijom”, zaključila je ona. (novi.ba)